etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Wäinö Aaltosen kipsiveistos Mietiskelevä Adonis (Mietiskely) on aiemmin ollut pankin tiloissa Jyväskylässä. Kun teos paljastettiin ensimmäistä kertaa, sen sijoituspaikasta kirjoitettiin kriittisesti: veistosta pidettiin liian suurena ja paikkaan huonosti istuvana. Merita Oy lahjoitti teoksen Jyväskylän yliopistolle syksyllä 1996. Kalevi Ahonen ehdotti teoksen uudeksi sijoituspaikaksi fysiikan laitoksen tiloja Ylistönrinteellä.

Monumentaalinen kipsiveistos on tunnelmaltaan rauhallinen ja muodoiltaan linjakas. Ulkokuoreltaan rauhallinen veistos henkii sisäistä voimaa.

Wäinö Aaltonen (1894–1966) oli aikansa näkyvimpiä kuvanveistäjiä maassamme ja häntä pidetään 1900-luvun ensimmäisen puoliskon merkittävimpänä kuvanveistäjänä Suomessa. Aleksis Kiven muistomerkit Tampereella ja Helsingissä, Paavo Nurmen juoksijamuotokuva, Eduskuntatalon istuntosalin veistokset sekä Tampereen Hämeensillan figuurit ovat monien muiden rakastetuimpien monumenttiemme ohella Aaltosen luomia. Aaltosen muotokieli on omaperäistä ja hänen myöhemmissä töissään näkyy voimakas kiinnostus kubismia kohtaan.

Lähteet:

Taideteoskortti. Jyväskylän yliopiston museo.

 

Mietiskelevä Adonis

Mietiskelevä Adonis

Tekijä: Wäinö Aaltonen
Omistaja: valtio
Valmistumisvuosi:
Materiaali: kipsi
Sijainti: Jyväskylän yliopisto, Ylistönrinne,
fysiikan laitoksen aula

  Sisältö: Elina Purhonen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen