etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri osti Marjatta-veistoksen kuvanveistäjä Kauko Räsäseltä. Patsas sijoitettiin peitettävän suihkukaivon tilalle Kinkomaan sairaalan pihaan. Teoksessa pitkänlainen, naisellisen muotoinen nainen ojentaa kätensä korkealle ilmaan kannatellen pientä vauvaa. Naisen katse on kohotettu ja hän seisoo sinisellä jalustalla.

Kauko Räsänen (1926-2015) oli kotoisin Suistamon Loimolasta Laatokan Karjalassa. Hän aloitti opinnot Suomen taideakatemian koulussa vuonna 1946 ja teki opintomatkan Pariisiin vuonna 1949. Opintonsa Räsänen päätti vuonna 1950. Seuraavana vuonna hän osallistui Suomen Olympiakomitean järjestämään Helsingin vuoden 1952 olympialaisten muistomitalikilpailuun. Räsänen voitti kilpailussa ensimmäisen palkinnon ja myöhemmin hänestä tulikin yksi Suomen merkittävimpiä mitalitaiteilijoita. Vuonna 1960 Räsäsen veistos Enkeli pystytettiin Lappeenrannan hautausmaalle, mutta seurakunta poisti sen sieltä seuraavana vuonna "sopimattomana". Ilmeisesti teosta pidettiin hautausmaalle liian modernina. Myöhemmin teos pystytettiin Lauritsalan keskuspuistoon, kirkon eteen. Räsäsen veistotaiteessa ja etenkin hänen mitaleissaan nainen ja naisfiguuri näyttelevät usein keskeistä osaa. Räsäsen mukaan nainen on muodoiltaan miestä plastisempi. Sen lisäksi nainen edustaa myös elämän jatkuvuutta ja yleensäkin elämälle myönteisiä asioita.

Lähteet:

Mitalitaiteen vuosikirja 2001. Toim. Ilkka Voionmaa. Suomen Mitalitaiteen Kilta. 2001.

 

Marjatta

Marjatta

Tekijä: Kauko Räsänen
Omistaja: Keski-Suomen sairaanhoitopiiri
Valmistumisvuosi: 1991
Materiaali: pronssi
Sijainti: Kinkomaan sairaalan piha

  Sisältö: Elina Puranen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen