etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Jyväskylän taiteilijaseuran 60-vuotisjuhlavuoden kunniaksi taiteilijoilta pyydettiin ehdotuksia julkisiksi veistoksiksi paikkoihin, joissa he ovat aina halunneet nähdä veistoksen. Jyväskylän kaupungin taidetyöryhmä piti Karstenin ehdotusta mahdollisena toteuttaa Lutakkoon. Karsten mietti sijoituspaikaksi ensin rantaa, mutta pitää myös puistosta sijoituspaikkana. Teos asettuukin tulevaisuudessa paremmin ympäristöönsä, kun puisto sen ympärillä kehittyy ja puut ja kasvit kasvavat ympärille. Paikasta tekee erityisen kiinnostavan taustalla näkyvä Innovan torni: se on muodoltaan käänteinen kiila Lintutuoliin verrattuna.

Karsten kuvailee teostaan tyylitellyksi linnun jalaksi, jossa samalla on yläosassa tuoli: ”Nimikin jo viittaa siihen, että linnut voivat käyttää veistosta lepopaikkanaan, joten teos on samalla ympäristötaideteos.” (Jyväskylän tiedotuslehti 9.11.2005) Teoksen syntymiseen liittyy myös henkilökohtaista historiaa: ”Kun tulin Suomeen, olin töissä rannan äärellä. Katselin aamuisin puissa istuvia lintuja, jotka lähtivät aamulla ja palasivat illalla. Aivan kuin olisivat käyneet töissä välillä nekin”. (Jyväskylän tiedotuslehti 9.11.2005)

Karsten syntyi Duisburgissa Ruhrin alueella Saksassa. Alue on Euroopan suurin teollisuuskeskittymä. Hän liikkui nuoruudessaan vaihtoehtoliikkeissä, joiden piirissä siviilipalvelus ei riittänyt, vaan yleistä oli totaalikieltäytyminen. Myös Karsten teki niin. Hän ei halua myöskään tunnustaa tuhoa tuottaneita valtioiden rajoja, vaan puolustaa maailmankansalaisuutta. Suomeen Karsten saapui lähes 30 vuotta sitten. Ennen Jyväskylään muuttoa hän asui 17 vuotta Saarijärven Lannevedellä, keskellä metsää.

Taiteilijana Karsten tekee enimmäkseen sähkömoottorin avulla liikkuvia teoksia. Häntä voikin pitää Keski-Suomessa Unto Hämäläisen työn jatkajana. Harald Karstenin veistokset lähtevät aina henkilökohtaiselta tasolta, mutta päätyvät käsittelemään kaikille ihmisille yhteisiä asioita. Hänen veistostensa merkitykset avautuvat tutkimalla niiden symboliikkaa, nimiä ja materiaaleja. Mikään teoksissa ei ole sattumanvaraista!

Lähteet:

Jyväskylän tiedotuslehti 9.11.2005.

Artografia - Sydänmaankuvia

Hannu Castrén: 2000+. Keskisuomalaista kuvataidetta vuosituhannen vaihteessa. Alvar Aalto -seura. 2001.

Kirsti Vainio: Jyväskylän ja lähialueen julkisten veistosten ja muistomerkkien taustatietoja. 2001. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

 

Lintutuoli

Lintutuoli

Tekijä: Harald Karsten
Omistaja: Jyväskylän kaupunki
Valmistumisvuosi: 2005
Materiaali: ruostumaton teräs, korkeus 13,7 m
Sijainti: Lutakonpuisto

  Sisältö: Elina Purhonen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen