etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Torikeskuksen parkkihallin seinämaalaukset on tehty kulttuurifestivaali Jyväskylän Talven poikkitaiteellisen esityksen lavasteiksi. Esityksen aiheena oli Kulutusjuhla, ja tilan lavastukseen osallistuivat myös Tuula Ollikainen ja Teija Hihnala omilla maalauksillaan. 21-vuotiaan työväen kulttuuritapahtuman Jyväskylän Talven teemana oli kulttuurin lisäksi raha ja urheilu. Talven käsiohjelmassa varapuheenjohtaja Antero Malin kirjoittaa: ”Keskelle kepeää aineellisen hyvinvoinnin palvontaa saapuu taas Jyväskylän Talvi muistuttamaan olemassaolollaan ja ohjelmistollaan siitä toisesta todellisuudesta, mikä kulutusjuhlaelämisen taakse halutaan kätkeä.”

Uusitalon maalaus on toteutettu sarjakuvanomaisesti korostaen ääriviivaa ja käyttäen tehosteviivoja ilmaisemaan puhetta ja ajattelua. Suuret, keskenään samannäköiset kaljupäät puhuvat yhteen ääneen mitä ilmeisemmin rahasta. Uusitalo on maalauksellaan käyttänyt oman persoonallisen puheenvuoronsa Jyväskylän Talven järjestämässä rahakongressissa. Kulutusjuhlan suhde aiheeseensa on samalla humoristinen ja kriittinen.

Riitta Uusitalo on tunnettu sarjakuvistaan tai sarjakuvaruuduista grfiikaksi, silkkipainotöiksi tai maalauksiksi kasvaneista teoksistaan. Uusitalolle myönnettiin Sarjakuvaseuran puolesta Puupäähattu vuonna 1993: ”Riitta Uusitalon sarjakuvissa perinteiset arvot heittävät kuperkeikkaa niin kuvallisella kuin kerronnallisellakin tasolla. Viiva lähtee omille teilleen ja antaa naivistisille kuville seikkailun ja jännityksen ilmettä.” Lisäksi Uusitalo on kunnostautunut taidekasvatuksen saralla.

Lähteet:

Artopolis: Taidetta Jyväskylän katukuvassa. CD-ROM. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

Jyväskylän Talvi 1989. Käsiohjelma. (Saatavilla Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

 

Kulutusjuhla

Kulutusjuhla

Tekijä: Riitta Uusitalo
Omistaja:
Valmistumisvuosi: 1989
Materiaali: seinämaalaus
Sijainti: Torikeskuksen parkkitalo

  Sisältö: Elina Purhonen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen