etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Valtion taideteostoimikunta järjesti Ylistönrinteen kampukselle sijoitettavasta veistoksesta kutsukilpailun kahdeksalle taiteilijalle 2003. Kimmo Schroderus voitti kilpailun ehdotuksellaan ”Se tuli taivaalta”, jonka pohjalta valmistunut Hyöky –veistos on toteutettu. Veistos on eräs valtion taideteostoimikunnan viime vuosien mittavimmista hankkeista. Veistos paljastettiin 30.8.2006. Paljastustilaisuus oli osa yliopiston avajaisia.

Hyöky –veistos on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja se on kooltaan yli viisi metriä korkea ja kuusi metriä leveä. Veistoksen valmistamiseen kului noin 6,5 kilometriä terästankoa. Taideteostoimikunnan toiveet määrittivät teoksen koon: toimikunta halusi saada paikalle teoksen, joka näkyisi järven yli. Pyöreitä muotoja taas puolsi taiteilijan mukaan se, että taustalla oleva Arto Sipisen arkkitehtuuri on varsin kulmikasta. Schroderuksen mukaan oma teos muuttuu kiehtovammaksi isossa mittakaavassa. Isompaa veistosta työstettäessä on mahdollisuus myös tietynlaiseen jatkuvuuteen: työtä tehdään sovittujen työaikojen mukaan. Schroderus kertookin, että ”tietyssä vaiheessa mun työ on aika pitkälle metalliduunarin meininkiä”.

Kimmo Schroderus on syntynyt vuonna 1970 Jyväskylässä ja asuu ja työskentelee Salossa. Hän on kuvanveistäjä, jonka välinearsenaali on mahdollisimman laaja: ompelukoneesta hitsauslaitteisiin. Taiteilijan ilmaisu on muuttunut vuosituhannen vaihteessa. 1990-luvulla hänet tunnettiin eroottisesti latautuneista töistään, joiden keskeisin materiaali oli värikäs nahka. 2000-luvulla on syntynyt terästangoista hitsattujen orgaanisten kappaleiden sarja, jota Hyöky jatkaa. Schroderuksen mukaan tyylinmuutoksessa oli kyse kyllästymisestä esittävään taiteeseen. ”Vuonna 1999 esittävyys oli taiteessani mennyt niin pitkälle kuin voi mennä”, taiteilija kertoo. Schroderus sai Ars Fennica –palkinnon vuonna 2004.

Lähteet:

http://info.adm.jyu.fi/main/portti/tiedotteet/2006/08/4432/
show_announcement/ (Marraskuu 2006).

http://www.jyy.fi/jylkkari/arkisto/0413/pdf/11.pdf (Marraskuu 2006).

http://www.jyy.fi/kultsi/taideteokset3.htm (Marraskuu 2006).

http://www.arsfennica.fi/2004/schroderus-fi.html (Marraskuu 2006).

 

Hyöky

Hyöky

Tekijä: Kimmo Schroderus
Omistaja: valtio
Valmistumisvuosi: 2006
Materiaali: ruostumaton teräs
Sijainti: Ylistönrinne

  Sisältö: Elina Puranen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen