etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

O.H. Wahlström rakennutti talon K.A. Nylundin piirustusten mukaan vuokra-asuintaloksi 1926. Näin ollen se on Jyväskylän vanhimpia kerrostaloja ja Puistokadulla ensimmäinen laatuaan. Taitelija Feliks Ojanen maalasi talon seinään 20-30-luvun vaihteessa Goodyearin mainoksen, kuten ajan tapaan kuului. Mainos peitettiin myöhemmin, mutta se paljastui talon julkisivuremontin yhteydessä 90-luvun alussa.

Keski-Suomen museo vaati maalausta entisöitäväksi, koska se on kulttuurihistoriallisesti mielenkiintoinen ja edustava esimerkki vanhasta mainontatavasta. Entisöinnistä syntyi kuitenkin vilkas keskustelu, koska entisöinti oli melko kallista ja naapuruston mielestä se vaikutti alueen viihtyvyyteen. Maalaus päätettiin kuitenkin toteuttaa rahoituksen järjestyttyä Jyväskylän kaupungilta ja Goodyear-renkaiden maahantuojalta Telko Stark Johannilta. Seinistä raaputettuihin värinäytteisiin perustuvan värityssuunnitelman teki Pentti Leminen. Maalaustyön suoritti Jyväskylän tilapalvelun maalari Erik Kesäniemi (kunnossapitorakennuttaja Juha Reunaman, Jyväskylän tilapalvelu, tiedonanto 14.8.2007)

Feliks Ojanen (1898-1970) syntyi Korpilahdella, mutta muutti perheensä mukana jo kuusivuotiaana Jyväskylään. Kannustusta kuvataiteisiin hän sai Suvimäen kansakoulun opettajalta Matti Soinilta. Yhdessä Yrjö Saarisen, Väinö Ruorasen ja Matti Särkän kanssa hän tavallaan muodosti ”Taulumäen ryhmän”, jota yhdistivät monet harrastukset elämän ja taiteen parissa. Maalarin ammattitaidon Ojanen hankki Porin ylemmässä käsityökoulussa vuosina 1914-16. Sieltä palattuaan hän sai tukijakseen taiteilija Joonas Heiskan. Ateneumissa taideyhdistyksen piirustuskoulussa Ojanen opiskeli vuosina 1923-24. Feliks Ojanen maalasi lähinnä maisemia, ja hänen aiheensa olivat etupäässä Jyväskylästä ja sen ympäristöstä. Vanhempana, sairauden jo vaikeuttaessa työskentelyä, aiheet olivat lähinnä Tourujoelta. Hänet onkin ristitty ”Tourujoen maalariksi”. Taiteilija on itse todennut, että tuskin on sitä metriä joesta, jota hän ei olisi kuvannut.

Lähteet:

Keskisuomalainen 12.8.1991.

Keskisuomalainen 29.8.1991.

Feliks Ojanen – syntymästä 80 vuotta. Näyttelyesite. Keski-Suomen museo.

 

Goodyearin seinämainos

Goodyearin seinämainos

Tekijä: Feliks Ojanen, entisöinyt Erik Kesäniemi
Omistaja:
Valmistumisvuosi: 1929-30, entisöity 1991
Materiaali: seinämaalaus
Sijainti: Puistokatu 21

  Sisältö: Elina Purhonen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen