etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Rakennusliike Veljekset Tynkkynen Oy urakoi suuren osan ylioppilaskylän rakennuksista. Liikkeen toimitusjohtaja Esko Tynkkynen keksi ajatuksen opiskelija-asuntojen keskelle rakennettavasta mobilesta, joka samalla olisi muisto alueen rakentajista. Rakennusurakassa mukana olevat yritykset, joita Rakennusliike Tynkkysen lisäksi olivat mm. sähköyhtiö Valo-Voima ja Suomen Vesi ja Lämpö Oy, lahjoittivat mobilen yliopistoyhdistykselle.

Tangon varaan sommitellusta metalliputkesta hitsatussa rakenteessa on Esko Tynkkysen näkemyksen mukaisesti tavoiteltu olkihimmelin tunnelmaa. Tarkoitus oli, että mobile liikkuisi sähkömoottorin voimalla, mutta teknisten ongelmien vuoksi moottorista luovuttiin ja mobile liikkuu ainoastaan tuulen puhaltaessa. Suuri, valaistu ja liikkuva veistos herättää huomiota ja luo vaihtelevia tilavaikutelmia. Myöhemmin teos arvioitiin vaaralliseksi sen heikon kunnon ja kuluneisuuden vuoksi ja se poistettiin paikaltaan vuonna 2002. Keskisuomalaisessa julkaistu artikkeli metsässä ruostuvasta entisestä ylioppilaskylän symbolista johti lopulta siihen, että rakennusliike Rakennus-Otava kunnosti teoksen. Eskon puumerkki sijoitettiin Marraskuussa 2006 Rakennus-Otavan toimitalon edustalle.

Teoksen teknisestä toteutuksesta vastasi metallimies Antti Koski.

Lähteet:

Simo Kotilainen: Jyväskylän julkiset veistokset. Taiteentutkimuksen proseminaari. Jyväskylän yliopisto 5.12.1978. (Saatavissa Jyväskylän kaupunginkirjastosta)

Keskisuomalainen 9.11.2006.

 

Eskon puumerkki

Eskon puumerkki

Tekijä: Esko Tynkkynen ja Antti Koski
Omistaja:
Valmistumisvuosi: 1975
Materiaali: teräs ja betoni, korkeus 700 cm
Sijainti: Rakennus-Otavan toimitalo, Vehkakuja 4

  Sisältö: Elina Purhonen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen