etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Säynätsalon sankaripatsastoimikunta tilasi Mies mieheltä teoksen Wäinö Aaltoselta. Perinteistä sankaripatsastyyppiä edustava veistos paljastettiin 16.8.1948. Sankarihauta-alueen on suunnitellut professori Aulis Blomstedt vuonna 1943.

Patsas on Aaltosen tuotannolle tyypillinen. Siinä on lipunkantaja ja toinen hahmo maahan kaatuneena. Sankaripatsas sijaitsee kumpualueella, vainajien nimet on hakattu nupukiviin. Veistoksen jalustassa on Eino Leinon runoteksti: “Mies mieheltä - mies mieheltä - pyhä lippu siirtyi - kenet taisto kaas - hän nousee taas, ei petturi milloinkaan“.

Wäinö Aaltonen (1894–1966) oli aikansa näkyvimpiä kuvanveistäjiä maassamme ja häntä pidetään 1900-luvun ensimmäisen puoliskon merkittävimpänä kuvanveistäjänä Suomessa. Aleksis Kiven muistomerkit Tampereella ja Helsingissä, Paavo Nurmen juoksijamuotokuva, Eduskuntatalon istuntosalin veistokset sekä Tampereen Hämeensillan figuurit ovat monien muiden rakastetuimpien monumenttiemme ohella Aaltosen luomia. Aaltosen muotokieli on omaperäistä ja hänen myöhemmissä töissään näkyy voimakas kiinnostus kubismia kohtaan.

Lähteet:

Wäinö Aaltonen. Wäinö Aaltosen museon julkaisu no. 10/1994.

Riitta Nikula: Kirkonmäki. Teoksessa: Päivät seutuvilla Päijänteen. Säynätsalolaisten kirja. 1994.

 

Mies mieheltä

Mies mieheltä

Tekijä: Wäinö Aaltonen
Omistaja: Jyväskylän seurakunta
Valmistumisvuosi: 1948
Materiaali: pronssi
Sijainti: Säynätsalon sankarihauta

  Sisältö: Elina Puranen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen