etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Onni Yrjönpoika Kosonen (1920-1999) suunnitteli jo 1970-luvulla kaupungin tilaamana Eskilstunan aukiolle veistoksen, jolle hän antoi nimen Ystävyyden viila. Veistoksen toteuttamista varten saatiin avustusta Jyväskylän kaupungilta sekä Taide ja tiede säätiöltä. Lisäksi rahoitusta veistoken toteutukseen kerättiin Jyväskylän taidemuseoon sijoitetulla keräyslippaalla. Veistos paljastettiin uudistuneen Eskilstunan aukion avajaisissa 17.6.2003.

Alkuperäisessä Kososen suunnitelmassa veistoksen korkeus oli noin kahdeksan metriä, mutta teos toteutettiin kuusimetrisenä. Valkobetonista valmistettu veistos edustaa kineettistä taidesuuntausta, jossa viivan ja muodon avulla luodaan liikkeen vaikutelma.Kaksisuuntainen viila kuvaa Eskilstunan ja Jyväskylän kaupungin ystävyyttä ja vuorovaikutusta.

Onni Kosonen vietti lapsuutensa Käkisalmella, josta hän lähti evakkoon toisen maailmansodan sytyttyä. Karjalainen ornamentiikka onkin vaikuttanut vahvasti hänen taiteeseensa. Oman ateljeensa takapihalle hän rakensi vuodesta 1966 teosta katoavasta kansankulttuurista. Teos on rykelmä 'toteemipaaluja', puuhun veistettyä ornamentiikkaa. Siitä huokuu taiteilijan nöyrä kunnioitus vanhaa karjalaista kansapuunveistotaidetta kohtaan. Taiteilijana Kosonen tunnetaan erityisesti kineettisistä töistään, joita hän teki 1970-luvulla. Hän on tehnyt myös konstruktivistista tyylisuuntaa edustavia teoksia. Niissä anonyymit perusmuodot, kolmio ja neliö, ovat tärkeitä.

Lähteet:

Pohjoismaista ystävyyttä 60 vuotta

Artografia - Sydänmaankuvia

 

Ystävyyden viila

Ystävyyden viila

Tekijä: Onni Kosonen
Omistaja: Jyväskylän kaupunki
Valmistumisvuosi: 2003
Materiaali: betoni
Sijainti: Eskilstunan aukio

  Sisältö: Elina Purhonen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen