etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Siltakadun liikenneympyrän keskelle varattiin tila taideteokselle jo suunnitteluvaiheessa. Teosta valikoitiin kuudelta taiteilijalta. Näytekansioiden perusteella teoksen suunnittelijaksi valittiin Haapamäellä asuva taiteilija Timo Hannunen. Valintaan vaikutti mm. se, että hänen teostensa materiaali on kivi. Halla on veistetty Korpilahden mustasta graniitista, joka kestää hyvin ulkoilmassa. Veistoshanke ei kuitenkaan mennyt napinoitta läpi kaupungin päätöksentekoelimissä, koska sen kalleutta ja jopa liikenneturvallisuutta epäiltiin.

Taiteilija Hannunen luonnehtii muodoltaan pelkistettyä teosta pysähtyneeksi hetkeksi, hallan hetkeksi, joka on vangittu kiveen. Teoksen muodoilla on myös merkityksensä: soikio voi symboloida avaruuden läsnäoloa, ikuisuutta ja jatkuvuutta. Suorakaide puolestaan edustaa maallista elämää ja ihmisyyttä. Nimeämisen kautta Hannunen kiteyttää veistoksiinsa luonnon aistimuksia, vuodenaikoja ja mielentiloja heijastavia merkityksiä.

Timo Hannunen edustaa kapean, mutta taiteellisesti vahvan informalistisen kuvanveiston nuorinta sukupolvea. Hänen ei ole tarvinnut kaivaa esikuviaan historiasta eikä olla epävarma niiden oikeutuksesta nykytaiteessa. Erityisesti hän on maininnut innoittajakseen Veikko Hirvimäen. Hannunen löysi jo opiskellessaan Kankaanpään taidekoulussa vuosina 1992-95 päämateriaalikseen graniitin. Luonto on merkittävässä osassa hänen taiteessaan. Hannunen on syntynyt maalla ja asuu edelleen maaseudulla. Hänelle suhde luontoon on paitsi välitön, myös ehdoton osa hänen elämänmuotoaan. Hän metsästää, kalastaa, kerää marjoja ja sieniä sekä samoilee luonnossa myös ihan huvikseen.

Lähteet:

Keskisuomalainen 13.12.2001.

Hannu Castrén: 2000+. Keskisuomalaista kuvataidetta vuosituhannen vaihteessa. Alvar Aalto -seura. 2001.

 

Halla

Halla

Tekijä: Timo Hannunen
Omistaja: Jyväskylän kaupunki
Valmistumisvuosi: 2002
Materiaali: musta graniitti, korkeus noin 6 m
Sijainti: Siltakadun ja Survontien kiertoliittymässä

  Sisältö: Elina Purhonen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen