etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Jyväskylän kaupunki lahjoitti varat teoksen toteutusta varten Korkeakoulun uudisrakennuksen vihkiäisissä 30.5.1959. Alun perin oli tarkoitus järjestää veistoskilpailu, mutta lopulta päädyttiinkin tilaamaan teos keskisuomalaiselta taiteilijalta. Kain Tapper oli luonnollinen vaihtoehto, sillä hän oli noussut nuoren polven johtavien kuvanveistäjien joukkoon. Veistoksen luonnokset valmistuivat kesällä 1966 ja valutyö oli valmis marraskuussa 1966. Teos on sijoitettu paikalleen 1.5.1967.

Tapperista veistokselle tarkoitettu paikka oli erityisen haastava, koska se oli hänestä rakennuksen kaunein: ”Se on niin kaunis paikka, että ensimmäisen kerran ajattelin, etten missään nimessä koske tuohon seinään. - - Lähdin siitä, ettei sitä [veistosta] saa oikeastaan huomata. Jos olisin tehnyt jotain siihen kauniiseen seinään, olisin tehnyt hirveän virheen – vaikka senkin olisin kyllä saanut tehdä.” (Arkkitehti 8/1985) Niinpä Tapper loikin tilaan mahdollisimman neutraalin ja hyvin sulautuvan teoksen. Tapper on kertonut myös Alvar Aallon pitäneen teosta erittäin hyvin tilaa myötäilevänä: ”Myöhemmin, kun Aallon kanssa koetettiin saada jotakin vastaavaa aikaan Finlandia-taloon, hän mainitsi, että se on kaikkein parhaita veistoksia, mitä hänen arkkitehtuurissaan on.” (Arkkitehti 8/1985)

Horisontti on abstrakti eli ei-esittävä, pronssiin valettu, pitkänomainen reliefi. Veistos on suorakaiteen muotoinen ja sen jakaa pituussuunnassa kahtia kohoava harjanne. Reliefin alaosa on hiottu eloisaksi ja yläosa on metallinhimmeä. Tapper ei ole antanut selkeää tulkintaa teokselle, mutta sen tilausehtona oli Korkeakoulun ominaislaadun kuvaaminen ja arkkitehtonisen tilan huomiointi.

Kain Tapperin taiteen lähtökohtana oli aina luonto. Hänen tuotantonsa on jaettavissa muotoelementtien perusteella horisontaalisiin ja vertikaalisiin teoksiin. Lisäksi Tapper on tehnyt paljon kallioveistoksia ja reliefejä. Orgaaninen muoto ja taitava pinnan käsittely ovat yhdistäviä tekijöitä hänen tuotannossaan. Tapper on kertonut karttavansa julkisten veistosten tekemistä, koska ne pakottavat taiteilijan kompromisseihin. Hän kokee vapaat, liikuteltavat veistokset omimmaksi alueekseen. Suhde yleisöön on Tapperille tärkeä: ”Minulla on vain yksi päämäärä: tehdä niin hyvä taideteos, että ihminen tulisi iloiseksi.”

Lähteet:

Arkkitehti 8/1985.

Jyväskylän yliopiston tiedotuslehti 2/28.1.1986.

Keskisuomalainen 1.5.1967.

Keski-Suomen Iltalehti 2.5.1967.

Keski-Suomen iltalehti 9.5.1967.

Ukkostuuli. Kain Tapperin veistoksia ja piirustuksia. Näyttelyluettelo. Alvar Aalto -museo. 1985.

 

Horisontti

Horisontti

Tekijä: Kain Tapper
Omistaja: valtio
Valmistumisvuosi: 1967
Materiaali: pronssi
Sijainti: Jyväskylän yliopiston päärakennus

  Sisältö: Elina Purhonen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen