etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Metamorfoosi on valtion taideteostoimikunnan lahjoitus Jyväskylän yliopistolle vuonna 1978. Alun perin teos sijoitettiin yliopiston hallintorakennuksen ja kirjaston välissä olevalle Schildtin aukiolle. Veistos siirrettiin Musica-rakennuksen viereen, kun Pero Luostarisen Yliopistoportti pystytettiin aukiolle vuonna 1987.

Laakealla graniittijalustalla lepää abstrakti kiiltäväpintainen pronssiesine kuin valtava koneenosa. Esine koostuu kahdesta vastakkain asetetusta kampea muistuttavasta kappaleesta. Näiden välissä on litteäksi puristunut levymäinen osa. Teos viittaa ajatukseen muodonmuutoksesta: rosoisesta metallinpalasta hioutuu vähitellen käyttökelpoinen ”mutteri”.

Kuvanveistäjä Raimo Heino (s. 1932) tunnetaan erityisesti mitalitaiteilijana. Pronssista ja kivestä hän on tehnyt myös realistisia ja vapaamuotoisia abstrakteja veistoksia sekä muotokuvia. Töissä on usein mukana annos huumoria ja leikkimieltä.

Lähteet:

Artopolis: Taidetta Jyväskylän katukuvassa. CD-ROM. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

Jyväskylän yliopiston tiedotuslehti 17/ 1.11.1978.

Keskisuomalainen 28.10.1978.

 

Metamorfoosi

Metamorfoosi

Tekijä: Raimo Heino
Omistaja: valtio
Valmistumisvuosi: 1978
Materiaali: pronssi ja graniitti
Sijainti: Jyväskylän yliopisto, Athenaeum- ja Musica -rakennusten välinen viheriö

  Sisältö: Elina Purhonen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen