etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Väinö Voionmaa (1869–1947) oli filosofian tohtori ja Helsingin yliopiston pohjoismaisen historian ylin professori. Hän toimi kansanedustajana vuosina 1919–1947 ja tänä aikana myös ministerinä kahteen otteeseen. Hän osallistui Tarton rauhan ja Moskovan rauhan neuvotteluihin. Jyväskylässä koulunsa käynyttä professori Väinö Voionmaata on haluttu kunnioittaa usein eri tavoin: hänelle on omistettu muistomerkki sekä nimetty hänen mukaansa katu, koulu ja puisto. Aloitteen veistoksen hankkimisesta teki Jyväskylän Työväenyhdistys 75-vuotisjuhlakokouksessa vuonna 1963. Muistomerkistä vuosina 1968–1969 järjestetyn kilpailun voitti Raimo Heino ehdotuksellaan ”Rikkaamman elämän mahdollisuus”. Taiteilija toteutti veistoksen kivenhakkaajamestari Jalo Kekäläisen kanssa. Muistomerkin kustannuksiin osallistui kansalaiskeräyksen lisäksi Jyväskylän kaupunki.

Muistomerkin alkuperäinen suunnitelman mukaan veistoksen perusrakenteena oli suuri pronssiin valettu suorakulmio, jonka julkisivussa oli kuvioina puoliabstrakteja figuureja. Teoksesta olisi kuitenkin tullut liian kallis, joten 1971 paljastettu muistomerkki poikkesi ehdotuksesta huomattavasti ja materiaalikin oli vaihtunut pronssista kiveen. Taiteilija on todennut, että toteutettu veistos ja ehdotus ovat kaksi aivan eri työtä.

Muistomerkki muodostuu poikkiteoloin jalustalleen asetetusta suorakaiteenmuotoisesta kivipaadesta. Kiveen uurrettuja kuvioita voidaan verrata Väinö Voionmaa Suomen poliittiseen historiaan jättämiin jälkiin. Ideana ovat vanhat puumerkit, jotka olivatkin tunnistettavampia Heinon kilpailuehdotuksessa. Kuvanveistäjä Raimo Heino lähestyy teoksessaan täysin abstraktia ilmaisua Paasikivi-monumentin tapaan. Aika ei kuitenkaan ollut kypsä täysin abstraktille näkemykselle merkkihenkilöstä, ja niinpä hautakivimäiseen jalustaan on kuvattu myös Voionmaan profiili.

Patsas on sijoitettu Väinö Voionmaan puistona tunnettuun Vellamonkadun puistoon. 1970-luvulla suunniteltiin patsaan siirtämistä näkyvämmälle paikalle Yliopistonkadun ja Voionmaan kadun risteykseen.

Kuvanveistäjä Raimo Heino (s. 1932) tunnetaan erityisesti mitalitaiteilijana. Pronssista ja kivestä hän on tehnyt myös realistisia ja vapaamuotoisia abstrakteja veistoksia sekä muotokuvia. Töissä on usein mukana annos huumoria ja leikkimieltä.

Lähteet:

Artopolis: Taidetta Jyväskylän katukuvassa. CD-ROM. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

Keskisuomalainen 15.3.1969.

Keskisuomalainen 9.9.1971

 

Väinö Voionmaan muistomerkki

Väinö Voionmaan muistomerkki

Tekijä: Raimo Heino
Omistaja: Jyväskylän kaupunki
Valmistumisvuosi: 1971
Materiaali: harmaa dioriitti
Sijainti: Cygnaeuksen koulun puisto, Voionmaankatu 18

  Sisältö: Elina Puranen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen