etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Jyväskylässä koulunsa käynyttä professori Väinö Voionmaata on haluttu kunnioittaa pystyttämällä hänelle muistomerkki sekä nimeämällä hänen mukaansa katu, koulu ja puisto. Patsashankkeen takana oli Jyväskylän Työväenyhdistys, joka teki aloitteen Väinö Voionmaan patsaasta 75-vuotisjuhlakokouksessa vuonna 1963. Muistomerkistä järjestettiin vuosina 1968–69 kilpailu, jonka voitti Raimo Heino ehdotuksellaan ”Rikkaamman elämän mahdollisuus”. Taiteilija toteutti veistoksen kivenhakkaajamestari Jalo Kekäläisen kanssa. Muistomerkki kustannettiin osittain kaupungin varoilla ja osittain yleisellä keräyksellä.

Alkuperäinen suunnitelma oli suuri pronssiin valettu suorakulmio, jonka julkisivu oli kuvioitu puoliabstraktein figuurein. Rahat eivät kuitenkaan riittäneet ehdotuksen toteuttamiseen. Kun Väinö Voionmaan patsas vuonna 1971 paljastettiin, muistomerkki poikkesi ehdotuksesta huomattavasti ja materiaalikin oli vaihtunut pronssista kiveen. Taiteilija on itsekin sanonut, että toteutettu veistos ja ehdotus ovat kaksi aivan eri työtä. (Keskisuomalainen 15.3.1969)

Muistomerkki muodostuu suorakaiteenmuotoisesta kivipaadesta, joka on asetettu poikkiteloin jalustalleen. Kiveen uurrettuja kuvioita voidaan verrata jälkiin, joita Väinö Voionmaa on jättänyt Suomen poliittiseen historiaan. Ideana ovat vanhat puumerkit, jotka olivatkin tunnistettavampia Heinon kilpailuehdotuksessa. Kuvanveistäjä Raimo Heino lähestyy teoksessaan täysin abstraktia ilmaisua Paasikivi-monumentin tapaan. Aika ei kuitenkaan ollut kypsä täysin abstraktille näkemykselle merkkihenkilöstä, ja niinpä hautakivimäiseen jalustaan on kuvattu myös Voionmaan profiili.

Patsas on sijoitettu Vellamonkadun puistoon, joka tunnetaan Väinö Voionmaan puistona. 70-luvulla suunniteltiin patsaan siirtämistä näkyvämmälle paikalle Yliopistonkadun ja Voionmaan kadun risteykseen.

Väinö Voionmaa (1869–1947) oli filosofian tohtori ja Helsingin yliopiston pohjoismaisen historian ylin professori. Hän toimi kansanedustajan vuona 1919–47 ja tänä aikana myös ministerinä kahteen otteeseen. Väinö Voionmaa osallistui Tarton rauhan ja Moskovan rauhan neuvotteluihin.

Kuvanveistäjä Raimo Heino (s. 1932) tunnetaan erityisesti mitalitaiteilijana. Pronssista ja kivestä hän on tehnyt myös realistisia ja vapaamuotoisia abstrakteja veistoksia sekä muotokuvia. Töissä on usein mukana annos huumoria ja leikkimieltä.

Lähteet:

Artopolis: Taidetta Jyväskylän katukuvassa. CD-ROM. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

Keskisuomalainen 15.3.1969.

Keskisuomalainen 9.9.1971

 

Väinö Voionmaan muistomerkki

Väinö Voionmaan muistomerkki

Tekijä: Raimo Heino
Omistaja: Jyväskylän kaupunki
Valmistumisvuosi: 1971
Materiaali: harmaa dioriitti
Sijainti: Cygnaeuksen koulun puisto, Voionmaankatu 18

  Sisältö: Elina Purhonen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen