etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Harald Karstenin Kakophone sijoitettiin paikalle alun perin Jyväsjärven ympäristötaidenäyttelyssä 6.6.-13.10.2002. Kaikista näyttelyn teoksista Kakophone herätti ehkä eniten ohikulkijoiden huomiota. Usean metrin korkuinen, suurista megafoneista koostuva Kakophone kailotti näyttelyn aikana Rantaväylän äänet kauas järvelle. Teoksellaan Karsten halusi ilmentää sekä fyysistä että henkistä kakofoniaa. Ajatuksia herättävillä ämyreillä on kuitenkin myös humoristinen puolensa – taiteilijan mukaan hänen teoksensa eivät ole koskaan viimeisen päälle vakavia, leikkimieltäkin mahtuu mukaan.

Jyväsjärven ympäristötaidenäyttelyn toteuttivat yhteistyössä Jyväskylän Taiteilijaseura ja Jyväskylän kaupungin tekninen palvelukeskus. Näyttelyn päämääränä oli elävöittää Jyväsjärven Rantaraittia. Ajatuksen taiteen ja maisema-arkkitehtuurin yhdistämisestä Rantaraitilla näyttelyn muodossa kehitti Jyväskylän kaupungin julkisen taiteen työryhmä. Jyväskylän tekninen palvelukeskus rahoitti teosten materiaalit sekä niiden pystyttämisen ja ylläpidon. Lisäksi yhteistyökumppanina oli Jyväskylän taidemuseo. Näyttely oli avoin kaikille Jyväskylän Taiteilijaseuran jäsenille. Teokset näyttelyyn valitsi Taiteilijaseuran näyttelytoimikunta ja Jyväskylän kaupungin julkisen taiteen työryhmä.

Karsten syntyi Duisburgissa Ruhrin alueella Saksassa, joka on Euroopan suurin teollisuuskeskittymä. Hän liikkui nuoruudessaan vaihtoehtoliikkeissä, joiden piirissä siviilipalvelus ei riittänyt, vaan yleistä oli totaali-kieltäytyminen. Myös Karsten teki niin. Hän ei halua myöskään tunnustaa tuhoa tuottaneita valtioiden rajoja, vaan puolustaa maailmankansalaisuutta. Suomeen Karsten saapui lähes 30 vuotta sitten. Ennen Jyväskylään muuttoa hän asui 17 vuotta Saarijärven Lannevedellä, keskellä metsää.

Taiteilijana Karsten tekee enimmäkseen sähkömoottorin avulla liikkuvia teoksia. Häntä voikin pitää Keski-Suomessa Unto Hämäläisen työn jatkajana. Harald Karstenin veistokset lähtevät aina henkilökohtaiselta tasolta, mutta päätyvät käsittelemään kaikille ihmisille yhteisiä asioita. Hänen veistostensa merkitykset avautuvat tutkimalla niiden symboliikkaa, nimiä ja materiaaleja. Mikään teoksissa ei ole sattumanvaraista!

Lähteet:

http://www3.jkl.fi/ajankohtaista/uutinen.php/id/741/gid/2 (Lokakuu 2006).

Hannu Castrén: 2000+. Keskisuomalaista kuvataidetta vuosituhannen vaihteessa. Alvar Aalto -seura. 2001.

http://www3.jkl.fi/kulttuuri/artografia/sydantaiteilijat.htm (Kesäkuu 2006).

Keskisuomalainen 12.6.2002.

Kirsti Vainio: Jyväskylän ja lähialueen julkisten veistosten ja muistomerkkien taustatietoja. 2001. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

 

Kakophone

Kakophone

Tekijä: Harald Karsten
Omistaja: Jyväskylän kaupunki
Valmistumisvuosi: 2002
Materiaali:
Sijainti: Rantaraitti, Mattilanniemi

  Sisältö: Elina Puranen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen