etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Veistos hankittiin alun perin Aren liikeaukiolle, joka on ollut yksi Jyväskylän merkittävimpiä kauppakeskuksia. Nostaakseen aukion liiketaloudellista merkitystä yrittäjät tekivät aloitteen näyttävän liiketoiminnan symbolin saamiseksi aukiolle. Kauppakadun muutostöiden vuoksi teos siirrettiin Viitaniemen Jaroslavlin aukiolle vuonna 1995. Heikki Häiväoja on todennut veistoksen sijoituspaikoista: ”Veistos sopii paljon paremmin Viitaniemeen Jaroslavlin aukiolle kuin keskikaupungin hälyyn. Puistikossa on vesiallas jo valmiina, ympärillä ilmaa ja avaruutta sekä valkoisia rakennuksia. Jaroslavlin aukiolla teoksen idea pääsee todella esiin.”

Veistoksen aiheena on kaksi ilmassa sukeltavaa ihmishahmoa. Geometrisestä tyylittelystä huolimatta hahmot voi tunnistaa mieheksi ja naiseksi. Pronssisten ”uimareiden” kohoaminen korkealle vastakkaiseen suuntaan viiston jalustansa varassa tehostaa eteenpäin suuntautuvaa liikettä. Veistoksen muita elementtejä ovat vesi ja ilma. Teos siis toimii yhteydessä ympäristöönsä.

Heikki Häiväoja (s. 1929) loi uransa 1960-luvulla. Hänen abstrakti ilmaisunsa perustui tuolloin vastakohtaisuuksille, kuten sattumanvarainen-järjestetty, dynaaminen-staattinen, rosoinen-kiillotettu. Myöhemmissä teoksissaan Häiväoja on tutkinut luonnonilmiöitä ja maisemallisia elementtejä, taivasta, merta ja maata.

Lähteet:

Artopolis: Taidetta Jyväskylän katukuvassa. CD-ROM. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

 

Elinehto-ajatus-liiketoiminta

Elinehto-ajatus-liiketoiminta

Tekijä: Heikki Häiväoja
Omistaja: Jyväskylän kaupunki
Valmistumisvuosi: 1979
Materiaali: pronssi, korkeus 330 cm
Sijainti: Jaroslavlin aukio

  Sisältö: Elina Purhonen, Veli-Matti Rautiainen.Valokuva: Jyväskylän taidemuseo. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen