etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Veistos hankittiin alun perin Aren liikeaukiolle, joka on ollut yksi Jyväskylän merkittävimpiä kauppakeskuksia. Nostaakseen alueen liiketaloudellista merkitystä yrittäjät julistivat 1960 kilpailun keskisuomalaisille taiteilijoille patsaan saamiseksi aukiolle. Kilpailun voitti Jämsässä syntynyt taiteilija Heikki Häiväoja 1961, mutta kesti 18 vuotta ennen kuin veistos valmistui ja se sijoitettiin paikoilleen. Syitä viivytykseen oli monia: kaunistamistoimikunnalla oli rahavaikeuksia, liikennejärjestelyt olivat kesken ja taiteilijalla työkiireitä, sairautta ja ateljeen remonttia. Viimein kaupunginhallitus uhkasi Häiväojaa oikeudella ellei työ valmistu vuoden 1979 kuluessa.

Kauppakadun muutostöiden vuoksi teos siirrettiin Viitaniemen Jaroslavlin aukiolle vuonna 1995. Heikki Häiväoja on todennut veistoksen sijoituspaikasta: ”Veistos sopii paljon paremmin Viitaniemeen Jaroslavlin aukiolle kuin keskikaupungin hälyyn. Puistikossa on vesiallas jo valmiina, ympärillä ilmaa ja avaruutta sekä valkoisia rakennuksia. Jaroslavlin aukiolla teoksen idea pääsee todella esiin.”

Veistoksen aiheena on kaksi ilmassa sukeltavaa ihmishahmoa. Geometrisestä tyylittelystä huolimatta hahmot voi tunnistaa mieheksi ja naiseksi. Pronssisten ”uimareiden” kohoaminen korkealle vastakkaiseen suuntaan viiston jalustansa varassa tehostaa eteenpäin suuntautuvaa liikettä. Veistoksen muita elementtejä ovat vesi ja ilma. Teos siis toimii yhteydessä ympäristöönsä.

Heikki Häiväoja (s. 1929) loi uransa 1960-luvulla. Hänen abstrakti ilmaisunsa perustui tuolloin vastakohtaisuuksille, kuten sattumanvarainen-järjestetty, dynaaminen-staattinen, rosoinen-kiillotettu. Myöhemmissä teoksissaan Häiväoja on tutkinut luonnonilmiöitä ja maisemallisia elementtejä, taivasta, merta ja maata.

Lähteet:

Artopolis: Taidetta Jyväskylän katukuvassa. CD-ROM. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)
Partanen, Jukka: Jyväskylän kaupungin taidehankinnat ennen vuotta 1977. Pro gradu tutkielma, Jyväskylän yliopisto, taidehistorian laitos, kevätlukukausi 1985.

 

Elinehto-ajatus-liiketoiminta

Elinehto-ajatus-liiketoiminta

Tekijä: Heikki Häiväoja
Omistaja: Jyväskylän kaupunki
Valmistumisvuosi: 1979
Materiaali: pronssi, korkeus 330 cm
Sijainti: Jaroslavlin aukio

  Sisältö: Elina Puranen, Veli-Matti Rautiainen.Valokuva: Else Heikkilä. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen