etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Vuonna 1989 Jyväskylän kaupunki järjesti Jyväsjärven sillan taideteoskilpailun. Valtakunnallisella kilpailulla haettiin teoksia, jotka jäsentävät Jyväsjärven ranta-aluetta ja ilmentävät Jyväskylän henkeä. Kilpailun voittanutta Päivi Jukolan käsitetaideteosta 365 ei ole toistaiseksi toteutettu. Toiseksi sijoittunut Markku Hakurin teos Suuri Kompassi sen sijaan sai toteutuksensa muutama vuosi myöhemmin. Työvaliokunta arvosti voittaneissa teoksissa niiden sulautumista maisemaan ja siltaan.

Suuri Kompassi on Jyväsjärven ranta-alueen maamerkki, joka viittaa vesille ja maalle. Kompassina se näyttää ilmansuunnat. Arkkitehtonisena rakenteena ja temppelimäisenä tilana se viittaa ajan ikuiseen jatkumoon ja ihmisen haluun hallita maailmaa. Se peilaa rannan elämää, jonka kaksi puolta ovat elinsijasta kamppaileva luonto ja ihmisen muokkaama urbaani elämäntapa. Teoksen lähtökohtana ovat olleet Hakurin lapsuusmuistot Jyväskylän ratapihalta:”Suhteeni Jyväskylän ratapiha-alueeseen ja Jyväsjärven rantoihin on nostalginen. Monet kerrat pikkupoikana hengitettiin veturin höyryä tuossa radan ylittävällä sillalla. Vaarini oli nimittäin veturinkuljettaja Jyväskylässä! Ja nyt kun katson työtäni, huomaan sen muistuttavan veturitallin kääntöpöytää.” (Keskisuomalainen 5.5.1989)

Taidemaalari ja kuvanveistäjä Markku Hakuri (s. 1946) kuvaa liikettä ja eri osien matemaattisia suhteita. Veistoksissaan hän on syventynyt kiven ja puun luontaisten ominaisuuksien hyväksikäyttöön. Hän on suunnitellut myös teatterilavastuksia.

Lähteet:

Keskisuomalainen 5.5.1989.

 

Suuri kompassi

Suuri kompassi

Tekijä: Markku Hakuri
Omistaja: Jyväskylän kaupunki
Valmistumisvuosi: 1991
Materiaali: betoni
Sijainti: Rantaväylän vierusta

  Sisältö: Elina Purhonen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen