etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Rintakuva pystytettiin Scahaumanin tehtaiden ja Schaumanin vaneritehtaan perustajan Wilhelm Schaumanin (1857-1911) elämäntyön kunniaksi. Vaikka Wilhelm Schauman oli aatelismies ja apteekkarin poika, hänen elämänuransa noudattelee klassista self-made man -kaavaa: hän aloitti tyhjin käsin ja oli kuollessaan äveriäs ja vaikutusvaltainen mies. Hän oli menestyvä puutavaranviejä, sahanomistaja, sokeri- ja sikaritehtailija, Strengbergin tupakkatehtaan johtaja sekä Suomen vaneriteollisuuden uranuurtaja.

Wilhelm Schauman perusti Jyväskylään Suomen ensimmäisen vaneritehtaan, joka aloitti täysin uuden teollisuusalan Suomessa. Wilh. Schaumanin Faneritehdas Osakeyhtiö aloitti toimintansa vuonna 1912. Tehdas oli pitkään Jyväskylän suurin työnantaja. Vaneritehtaan perustamisella oli suuri merkitys Jyväskylälle. Tehtaan myötä Jyväskylä alkoi muuttua koulu- ja kauppakeskuksesta teollisuuspaikkakunnaksi.

Kuvanveistäjä Kalervo Kallio (1909-1969) on tehnyt paljon veistoksia sankarihaudoille, kulttuurimuistomerkkejä sekä muotokuvia. Presidentin poika Kalervo Kallio oli tuottelias kuvanveistäjä, hänen tekemiään töitä on kaikkiaan yli 400. Kalervo Kallio on tehnyt mm. Kyösti Kallion muistopatsaan (1962) Eduskuntapuistoon, marsalkka Mannerheimia kuvaavan “Päämajapatsaan“ Marskin aukiolle Mikkeliin sekä “Karjalan Itkuvirsi“ -patsaan Imatrankosken sankarihaudoille.

Lähteet:

Kirsti Vainio: Jyväskylän ja lähialueen julkisten veistosten ja muistomerkkien taustatietoja. 2001. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

 

Wilhelm Schaumanin rintakuva

Wilhelm Schaumanin rintakuva

Tekijä: Kalervo Kallio
Omistaja: Jyväskylän kaupunki
Valmistumisvuosi: 1959
Materiaali: pronssi
Sijainti: Messutori

  Sisältö: Elina Purhonen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen