etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Jaakko Valon Weimar-Chicago valmistui Keski-Suomen museon Tehdään betonista -näyttelyyn vuonna 1991. Kesti kuitenkin viisi vuotta ennen kuin viisiosainen valkobetonityö löysi sijoituspaikkansa. Taiteilijan ja HB Betoniteollisuuden lahjoittamasta veistoksesta tuli Jyväskylän yliopiston Mattilanniemessä osa Jyväsjärven rannan ympäristöarkkitehtuuria. Taiteilijaa tämä sijoituspaikka ilahdutti: ”Erityisen miellyttävältä on tuntunut se, että saatoin itse valita veistokselle paikan, jossa työ saa nähdäkseni hyvän kontaktin ympäristöönsä.”

Teos sijoittuu yliopiston Mattilanniemen punatiilirakennusten ja Jyväsjärven puistoalueen väliselle nurmikentälle. Valkobetoniin valetun teoksen yhteys siltaan ja järven toisella puolella sijaitsevaan yliopiston Ylistönrinteen valkeana hohtavaan kampukseen on selkeä ja toimiva.

Abstrakteista elementeistä koostuva viisiosainen tilateos on Jaakko Valon kunnianosoitus kuuluisan Bauhaus-koulun aatteille ja ihanteille. 1919 Weimariin perustettiin Walter Gropiuksen johdolla arkkitehtuurin ja teollisen muotoilun korkeakoulu Bauhaus, jossa kiinnitettiin huomiota erityisesti ihmisen kokonaisympäristöön. Bauhaus oli vastaus taiteen uuden radikalismin vaatimuksiin ja siellä häivytettiin taiteenlajien välisiä sovinnaisuusrajoja. Hitler hajotti Bauhausin 30-luvulla, mutta Chicagon Institute of Designia voi pitää sen tytärinstituuttina. Valon teos edustaa Bauhausin opeille ominaista kokonaistaideteosta tavoittelevaa ilmaisua eräänlaisena vuorovaikutusprosessina. Taiteilija ei kuitenkaan pidä liian valmiiden merkitysten antamista töilleen: ”Toivon, että hyvät ajatukset välittyvät ihmisille teosteni kautta ilman sanoja tai sen kummempaa analysointia."

Jyväskyläläinen taiteilija Jaakko Valo (s. 1954) on varmasti tuttu kaikille kaupunkilaisille useiden talojen kylkiä koristavien seinämaalaustensa ansiosta. Taiteilijan työ ei kuitenkaan rajoitu abstraktien muotojen maalaamiseen, vaan hän käyttää sujuvasti erilaisia materiaaleja. Viime vuosina hän on keskittynyt muun muassa puun työstämiseen labyrinttimaisissa veistoksissaan. Tuomalla taiteen ihmisten ympäristöön Valo toivoo inhimillistävänsä kaupunkitiloja.

Lähteet:

Suur-Jyväskylän lehti 30.8.1995.

Jaakko Valo elokuussa 1995.

 

Weimar-Chicago

Weimar-Chicago

Tekijä: Jaakko Valo
Omistaja: valtio
Valmistumisvuosi: 1991
Materiaali: valkobetoni
Sijainti: Mattilanniemi

  Sisältö: Elina Puranen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen