etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Jyväskylän kulttuurilautakunta päätti tilata Kuokkalan koulun yläasteelle sijoitettavan taideteoksen taiteilija Tuomo Blomqvistilta 9.12.1992. Taideteos on suunniteltu yhdessä rakennuksen suunnittelijan arkkitehti Kauko Lahden kanssa. Koulun opetusohjelman painotuksena on luonto ja siihen liittyvät opetusaiheet. Tuomo Blomqvistin taiteen sisältö ja valmistusmateriaalit ovat useimmiten luonnosta peräisin ja teosten ideat perustuvat luonnosta saatuihin vaikutteisiin.

Kuokkalan yläasteen tilateos koostuu useasta osasta. Oven lähellä katossa riippuva lämpimän oranssi kuparikaapelista tehty ”Säteilevä” erottuu ikkunan edessä kylmää ulkotilaa vasten. ”Virtaava”, haponkestävästä teräsputkesta tehty rakennelma kulkee ylhäällä läpi tilan. Aulan lattialle on sijoitettu halkaistun kiven puolikas, ”Pysyvä”. Työ jatkuu sen välityksellä ulos asti - kiven vastakappale sijaitsee ulkona koulun edustalla kallionkielekkeen päällä. Ympärille on aseteltu istuimiksi pienempiä luonnonkiviä.

Luonnon ja kulttuurin rajakohtia tutkiva keskisuomalainen kuvataiteilija Tuomo Blomqvist (s. 1955) tutkii rakenteita - olivatpa ne sitten ihmisen rakentamia esineitä tai luonnon omia luomuksia - ja niiden rappeutumista. Taiteilija käyttää hylättyjä esineitä ja materiaaleja tuoden esille niiden arkisen kauneuden.

Lähteet:

Kirsti Vainio: Jyväskylän ja lähialueen julkisten veistosten ja muistomerkkien taustatietoja. 2001. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

 

Tilateos Säteilevä, virtaava, pysyvä

Tilateos "Säteilevä, virtaava,
pysyvä"

Tekijä: Tuomo Blomqvist
Omistaja: Jyväskylän kaupunki
Valmistumisvuosi: 1995
Materiaali: teräs, rauta, kivi, kupari
Sijainti: Kuokkalan yläaste, Liitukuja 4

  Sisältö: Elina Purhonen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen