etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Jyväskylän kaupungin kulttuurilautakunnan kuvataidejaosto kutsui vuonna 1979 neljä taiteilijaa ja yhden työryhmän osallistumaan Jyväskylän kaupungin kirjaston ja silloisen Työväenopiston tilateoksen ideakilpailuun. Kari Huhtamon Tiedonpuu voitti kilpailussa 1. palkinnon ja teos valmistui vuonna 1980.

Valo ja varjo ovat erottamaton osa Huhtamon veistoksia. Vaikka veistokset ovat abstrakteja ja niiden materiaalit kylmiä, niissä näkyy myös viittauksia luonnonmuotoihin: palko, lehti, siemen, aaltoviivoina väreilevä puro ja metallisen sula järven pinta.

Kari Huhtamo (s. 1943) tunnetaan erityisesti suurista kiillotetusta teräksestä tehdyistä julkisista veistoksista. Huhtamo on tehnyt Suomen oloissa lähes ennätyksellisen määrän julkista taidetta: tilateoksia, aulaveistoksia, reliefejä sekä ulkoveistoksia julkisiin rakennuksiin. Ulkomailla hänen teoksiaan on ainakin Oslossa, Köpenhaminassa, Riiassa, Berliinissä, Monacossa ja Budapestissa. Suomessa Huhtamon veistoksia on noin 60 eri paikassa. Taiteilija itse sanoo julkisista veistoksista:"kyllähän kansa omii ne aina omalla tavallaan, vaikka ne ei tunnustaisikaan sitä". Tästä kertovat esimerkiksi veistoksille annetut lempinimet. Huhtamon oma suosikki hänen toteuttamansa Lapin jälleenrakennuksen muistomerkin lukuisista lempinimistä on "Pulututka".

Lähteet:

Kirsti Vainio: Jyväskylän ja lähialueen julkisten veistosten ja muistomerkkien taustatietoja. 2001. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

 

Tiedon puu

Tiedonpuu

Tekijä: Kari Huhtamo
Omistaja: Jyväskylän kaupunki
Valmistumisvuosi: 1980
Materiaali: kirkkaaksi hiottu teräsputkirakenne
Sijainti: Jyväskylän kaupunginkirjaston sisääntuloaula

  Sisältö: Elina Purhonen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen