etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Kaupunkiseurakunnan Keskusseurakuntatalon teoskilpailu julkistettiin 1.8.1960. Ohjelmassa on maininta: ”Rakennukseen on ajateltu sijoittaa joku taideteos (seinämaalaus tai veistos), jota varten edellytetään löydettävän sopiva tila”. Kirkkoneuvostolta päätettiin pyytää ehdotus reliefin aiheesta, ja lopulta päädyttiin tilaamaan kuvanveistäjä Pauli Koskiselta reliefi “Kylväjä“. Keskusseurakuntatalon on suunnitellut arkkitehti Markus Tavio, ja se valmistui vuonna 1962. Kylväjä-reliefi paljastettiin alkuvuodesta 1963.

Teoksessa oikealla on mieshahmo kylvövakka kaulassaan. Miehen käsien asento viittaa kylvämiseen. Hahmon vasemmalla puolella on kaksi miestä, joista toinen ottaa vastaan kylvettyä viljaa käsi ojentuneena ja pää painuneena. Toinen miehistä katsoo kylväjää. Kylvämiseen ja viljaan liittyy voimakas uskonnollinen symboliikka. Viljaa vastaanottava mies ottaa vastaan Jumalan sanaa. Teoksen vasemmassa laidassa on vielä äiti lapsensa kanssa. Äiti kohottaa lastaan ylös, lapsi ojentaa kätensä suunnaten katseensa taivaaseen kohti Herraa. Tapahtumat on sijoitettu Jyväskylään, johon viittaavat Harjua symboloivat kivet ja puut reliefin oikealla puolella. Teoksen hahmot ovat Koskiselle ominaisella tavalla tyyliteltyjä, mutta silti perinteisesti toteutettuja.

Kuvanveistäjä Pauli Koskinen (s. 1921) tunnetaan lähinnä realismia edustavista veistoksistaan, joissa on usein vertauskuvallinen sisältö. Hänen tuotantonsa koostuu pääasiassa sankarimuistomerkeistä, hautakivistä, muotokuvista ja mitaleista. Koskinen on toteuttanut useita julkisia teoksia erityisesti Keski-Suomeen ja Kymenlaaksoon. Koskisen materiaalit ovat pronssi, puu ja kivi.

Lähteet:

Simo Kotilainen: Jyväskylän julkiset veistokset. Taiteentutkimuksen proseminaari. Jyväskylän yliopisto 5.12.1978. (Saatavissa Jyväskylän kaupunginkirjastosta)

 

Kylväjä

Kylväjä

Tekijä: Pauli Koskinen
Omistaja: Jyväskylän seurakunta
Valmistumisvuosi: 1963
Materiaali: patinoitu pronssi, 150 x 250 cm
Sijainti: Keskusseurakuntatalon seinä, Yliopistonkatu 12

  Sisältö: Elina Puranen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen