etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Suomalainen sarja on lasiveistos, joka muuttaa ilmettään valaistuksen ja katsomiskulman mukaan. Teos toimii ympäristössään: sitä voi peilata viereisen Moirislammen pinnasta.

Lasiveistos on toteutettu pinoamalla paksuja lasisuikaleita päällekkäin. Näin syntyneeseen lasimuuriin on uurrettu syvennyksiä ja kuoppia. Veistos saa perusvärinsä lasin heijastamasta vihreästä. Teosta kierrettäessä valo heijastuu uurretusta lasista eri kulmista ja kuviot muuttuvat. Katsoja voi mielikuvituksensa mukaan nähdä pinnassa tunnistettavia hahmoja.

Teos joutui ilkivallan kohteeksi vuonna 2001. Veistokseen hakattu reikä vaurioitti teosta niin pahoin, ettei sitä voitu korjata. Salonen valtuutti Jyväskylän taidemuseon purkamaan vaurioituneen veistoksen. Teos purettiin toukokuussa 2002, ja materiaalit hävitettiin korjauskelvottomina.

Risto Salonen on syntynyt Jyväskylässä vuonna 1945 ja asuu nykyisin Helsingissä. Hän on opiskellut Espanjassa koulussa nimeltä Escuelas de Artes Aplicadas y Oficios Artísticos ja sen jälkeen Suomen taideakatemian koulussa. Salonen on toiminut myös opettajana Kankaanpään taidekoulussa. Hänen taidettaan on ollut esillä mm. suomalaisen lasitaiteen näyttelyssä Düsseldorfissa vuonna 1982.

Lähteet:

Keski-Suomen museon tiedote 2/1974.

http://www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija.asp?id=1295 (Joulukuu 2006).

 

Suomalainen sarja

Tekijä: Risto Salonen
Omistaja: Jyväskylän kaupunki
Valmistumisvuosi: 1980
Materiaali: lasi, 250 x 200 cm
Sijainti: Keski-Suomen konservatorion piha

  © Sisältö: Elina Purhonen, Veli-Matti Rautiainen. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen