etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Keski-Suomen keskussairaalan sisäpihalla kivijalustalla sijaitsee Anne Alhon maalatusta teräksestä tehty Kukka. Veistoksen keskellä on pystysuora tanko. Tangon ympärillä on kolme muotoiltua teräslevyä, jotka muodostavat kukan varren ulkokuoren ja sen lehdet. Jonkin verran lehtien yläpuolelle pystysuoraan tankoon on kiinnitetty kolme teräksistä terälehteä. Väriltään veistoksen metalli on kellertävää. Se muistuttaa ruostunutta ja ajan patinoimaa metallia.

Kuvanveistäjä Anne Alhon (s. 1955) tuotannolle ominaisia piirteitä ovat rauta, ruoste, metalli, puu, kattohuopa, kupari, pronssi ja suuri koko. Hän yhdistelee materiaaleja yllättävästi ja esimerkiksi teräs ja pumpuli esiintyvät samassa työssä sulassa sovussa. Oleellisinta Alhon töissä on kuitenkin oivallus. Jokaisessa veistoksessa on idea, jota katsoja huomaa yhtäkkiä selvittävänsä. Jyväskyläläinen kuvanveistäjä Anne Alho uskoo, että ruostunut pelti tai harjateräs voi antaa muodon totuudelle ja kauneudelle siinä missä marmori tai pronssi. ”Koen vanhan pellin kauniina. Ruosteessa on mukana aika, se tavallaan konkretisoi ajan kulumisen. Ruostehan on palamista, hapettumista. Itse kukin tässä hapettuu koko ajan”.

Lähteet:


Kirsti Vainio: Jyväskylän ja lähialueen julkisten veistosten ja muistomerkkien taustatietoja. 2001. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

 

Kukka

Kukka

Tekijä: Anne Alho
Omistaja: Keski-Suomen sairaanhoitopiiri
Valmistumisvuosi: 1989
Materiaali: maalattu teräs
Sijainti: Keski-Suomen keskussairaalan sisäpiha,
Keskussairaalantie 19

  Sisältö: Elina Purhonen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen