etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Teos on Keski-Suomen sairaanhoitopiirin tilaustyö. Se on sijoitettu pienelle viheriölle Keskussairaalan pääoven eteen. Abstraktin veistoksen nimi viittaa vapautumiseen, poispääsemisen ideaan.

Teos pohjautuu taiteilijan varhaisempaan pienveistokseen Linnut, jossa välittyy vaikutelma lentoon pyrähtävistä linnuista. Teoksessa massiiviset kivenlohkareet on nostettu tukevien betonijalustojen päälle. Teos on suhteellisen matala, koska se on tarkoitettu katseltavaksi myös pääsisäänkäynnin aulasta. Veistoksen jykevä olemus herättää epäilyksen siitä, ettei lähtö välttämättä olekaan yksiselitteisen kevyt tapahtuma.

Taidemaalarina aloittanut Veikko Hirvimäki (s. 1941) on sittemmin siirtynyt kuvanveistoon. Omaleimaisesti erilaisia materiaaleja yhdistävälle veistäjälle kivi on kuitenkin niistä tärkein. Informalismin inspiroimalle Hirvimäelle teosten lähtökohtana on luonto, sen kiertokulku ja vuodenaikojen vaihtelu. Veikko Hirvimäki tunnetaan paitsi pienoisveistoksistaan myös lukuisten julkisten veistosten tekijänä. Tunnetuin Veikko Hirvimäen julkinen veistos on Helsinkiin 1985 valmistunut kirjailija Mika Waltarin muistomerkki Kuningasajatus.

Lähteet:

Artopolis: Taidetta Jyväskylän katukuvassa. CD-ROM. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

Marketta Mäkinen: Veikko Hirvimäki. Ateena kustannus. 1987.

 

Lähtö

Lähtö

Tekijä: Veikko Hirvimäki
Omistaja: Keski-Suomen sairaanhoitopiiri
Valmistumisvuosi: 1989
Materiaali: musta graniitti, betoni
Sijainti: Keskussairaalantie 19

  Sisältö: Elina Purhonen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen