etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Koskisen veistoksia ja reliefejä on Jyväskylässä useamman vuosikymmenen varrelta. Keskusseurakuntatalon seinässä oleva Kylväjä-reliefi ja Keski-Suomen ammattioppilaitoksen reliefi on tehty 1950- ja 60-lukujen vaihteessa. Koskinen voitti Keski-Suomen ammattioppilaitoksen reliefistä järjestetyn kilpailun ja teos valmistui koulun rakennusten vihkijäisiin. Reliefin paljastuspuheessa korostettiin sitä, kuinka se tuo esiin ammattikoulun tarkoituksen sekä teoreettisena että käytännöllisenä opinahjona.

Reliefissä on kolme ihmishahmoa: oikealla on kaksi nuorukaista, joista toinen pitelee kädessään sahaa ja toinen moukaria, vasemmalla istuu tyttö kädessään kirja. Hahmojen katseet on suunnattu kaukaisuuteen. Tytön taakse on lisäksi sijoitettu viitteellisesti kuvattu tiedon puu.

Hahmot on toteutettu pelkistäen, ilman runsasta yksityiskohtien käsittelyä. Tämä oli tyypillistä myös kansallisromanttiselle monumentaalitaiteelle 1900-luvun alussa, jolloin kansasta haluttiin antaa yhtenäinen, ihannoitu kuva. Toisaalta Koskinen on tyylillisesti Wäinö Aaltosen hengenheimolainen. Aaltonen loi monumentaalisen isänmaallisen tyylin, jossa voimakkaat ihmishahmot olivat merkkinä kansan kyvyistä ja suomalais-helleenisestä rotutyypistä. Koskisen reliefien muotokielessä näkyy kuutiomaisuus, jonka perustalle myös Aaltonen työnsä rakensi.

Kuvanveistäjä Pauli Koskinen (s. 1921) tunnetaan lähinnä realismia edustavista veistoksistaan, joissa on usein vertauskuvallinen sisältö. Hänen tuotantonsa koostuu pääasiassa sankarimuistomerkeistä, hautakivistä, muotokuvista ja mitaleista. Koskinen on toteuttanut useita julkisia teoksia erityisesti Keski-Suomeen ja Kymenlaaksoon. Koskisen materiaalit ovat pronssi, puu ja kivi.

Lähteet:

Artopolis: Taidetta Jyväskylän katukuvassa. CD-ROM. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

Simo Kotilainen: Jyväskylän julkiset veistokset. Taiteentutkimuksen proseminaari. Jyväskylän yliopisto 5.12.1978. (Saatavissa Jyväskylän kaupunginkirjastosta)

 

Reliefi

Reliefi

Tekijä: Pauli Koskinen
Omistaja: Jyväskylän koulutuskuntayhtymä
Valmistumisvuosi: 1957
Materiaali: punainen graniitti, 270 x 330 cm
Sijainti: Keski-Suomen ammattioppilaitoksen seinä, Sepänkatu 3

  Sisältö: Elina Puranen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen