etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Jyväskylän kaupunki tilasi Unto Hämäläiseltä valokineettisen veistoksen Keljon vanhainkotia varten. Valoa aalloilla on lyyrinen kineettinen valoveistos, jossa yksinkertainen mekaniikka on alistettu kuvaamaan luonnonilmiötä: auringon tanssia veden pinnalla. Teos on sopusoinnussa sitä ympäröivän arkkitehtuurin kanssa. Sekä rakennus että veistos heijastavat 1970-luvun henkeä. Teos on sittemmin siirretty pois Keljon vanhainkodin pihalta, koska se ei toiminut.

Unto Hämäläinen (1923-2003) tunnetaan parhaiten juuri kineettisistä veistoksistaan. Yhtä tärkeä osa hänen tuotantoaan ovat kuitenkin taidokkaat optiset teokset, joita katsoessa silmä valehtelee. Hämäläisen taidetta on luonnehdittu lempeäksi anarkiaksi ironisilla ja sarkastisilla mausteilla. Sodanvastaisuus ja ihmisten pyrkimysten naurettavuus ovat olleet hänen keskeisiä teemojaan. Hämäläinen kuului Dimensio-ryhmään, joka uudisti Suomen kuvataidetta 70-luvulla tutkimalla teknologian ja taiteen rajapintaa.

Lähteet:

Artopolis: Taidetta Jyväskylän katukuvassa. CD-ROM. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

Artografia - Sydänmaankuvia

Kirsti Vainio: Jyväskylän ja lähialueen julkisten veistosten ja muistomerkkien taustatietoja. 2001. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

 
Teos on korjattavana
Jyväskylän taidemuseossa

Valoa aalloilla

Tekijä: Unto Hämäläinen
Omistaja: Jyväskylän kaupunki
Valmistumisvuosi: 1975
Materiaali: akryyli, sähkömoottori, loisteputkivalaisin,
salaojaputki, 119 x 25 cm
Sijainti: Keljonkadun vanhainkodin piha, Keljonkatu 36

  Sisältö: Elina Purhonen, Veli-Matti Rautiainen. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen