etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Harry Kivijärvi (s. 1931) on yksi maamme tunnetuimmista kuvanveistäjistä. Uransa alkuaikoina 1940-1950 -luvuilla taiteilija työsti figuratiivisia pienoisveistoksia ja maalauksia. Pian hän kuitenkin siirtyi veistoksissaan abstraktiin muotokieleen. Kivijärven vaaka- ja pystysuorista elementeistä koostuvat kiviveistokset ovat tuoneet taiteilijalle menestystä 1960-luvulta lähtien. Monet suomalaiset kuvanveistäjät siirtyivät 1950-luvun lopussa käyttämään teoksissaan luonnonmateriaaleja, puuta ja kiveä.

Kivijärvi teki ensimmäisen varsinaisen kiviveistoksensa vuonna 1960 Nilsiän liuskekiveen. Myöhemmin hän on käyttänyt veistostensa materiaalina ennen muuta suomalaista graniittia. Kotimainen musta graniitti on hänen mukaansa raikasta ja kirkasta. Hänelle merkitsee paljon myös se, että kivi on suomalaista. Taiteilija haluaa olla kiinni omissa juurissaan.

Veistoksissaan Harry Kivijärvi on käsitellyt samaa teemaa useissa rinnakkaisissa teoksissa. Hän on numeroinut 1960-1970 –luvuilla syntyneet teemansa yhdestä yhdeksään. Hänen viimeinen, yhdeksäs teemansa nimeltään Syksy syntyi 1970-luvun lopulla. Sitä edustaa Jyväskylän kaupunginteatteriin suunniteltu Galateia vuodelta 1982. Alkuaiheen veistokseen Kivijärvi sai unikuvastaan, ja nimen veistos sai kreikkalaisen tarun mukaan. Veistos kapenee keskeltä pyöristetyltä sivultaan, mikä herättää samalla mielikuvan naisen vartalosta. Vaikutelmaa tukee myös teoksen nimi, antiikin tarun kaunis merenneito yhdistyy helposti valkoisesta Carraran marmorista veistettyyn vartalonomaiseen Galateiaan.


Lähteet:

http://www.jyvaskyla.fi/hakemisto/kulttuuri/sivu.php/asia/923 (Lokakuu 2006).

Harry Kivijärvi 24.2. – 2.6.1985. Sara Hildénin taidemuseo.

http://www.hameenlinna.fi/taidemuseo/index.php?id=6370 (Lokakuu 2006).

Harry Kivijärven tiedonanto.

 

Galateia

Galateia

Tekijä: Harry Kivijärvi
Omistaja: Jyväskylän kaupunki
Valmistumisvuosi: 1982
Materiaali: valkoinen marmori
Sijainti: Jyväskylän kaupunginteatteri, Vapaudenkatu 36

  Sisältö: Elina Puranen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen