etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Helsinkiläisen kuvanveistäjän Matti Peltokankaan veistos sijoitettiin paikalleen kävelykadulle 6.6. – 10.10.2003 pidetyn Bongaa taide –näyttelyn yhteydessä. Veistoksessa on kaksi punaisesta graniitista veistettyä kivipalloa. Pienempi pallo on ikään kuin syntynyt suuremmasta. Synnytys on jättänyt jälkensä suurempaan, sileäksi hiottuun palloon. Pienempään palloon on hakattu 70 uraa, joista valo taittuu. Pienempi pallo tuntuu vierivän omille teilleen. Peltokangas itse luonnehtii teostaan äidin ja vanhanpojan kohtaamiseksi.

Marja-Terttu Kiviranta kirjoittaa Matti Peltokankaan taiteesta seuraavaa: ”Peltokankaan veistosten pinnan rosot ovat taiteilijan käsivaralla hakkaamia laskoksia. Kiven paino ja geometrinen jyrkkyys ovat saaneet alistua oikuille ja sattumille ihmiskäden ja materiaalin ehdoilla. Kauempaa näkee, että valo ja varjo muovaavat kivestä taipuisan viuhkamaisen kappaleen. Peltokankaan veistokset henkivät kunnioitusta luontoon sopeutumiselle vastakohtana modernistiselle pyrkimykselle järjestää ja hallita luontoa. Romanttinen ajatus luonnon ikiaikaisuudesta ja universaaliudesta voittaa ihmisen itsekkyyden.”
( http://www.arsfennica.fi/1996/pelto-fi.html)

Lähteet:

http://www.arsfennica.fi/1996/pelto-fi.html
(Marraskuu 2006).

Keskisuomalainen 7.6.2003.

 

Kahden kesken

Kahden kesken

Tekijä: Matti Peltokangas
Omistaja: Jyväskylän kaupunki
Valmistumisvuosi: 2003
Materiaali: punainen graniitti
Sijainti: Kävelykatu

  Sisältö: Elina Purhonen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen