etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Harald Karsten teki vuonna 2000 Jyväskylän oikeus- ja poliisitaloon tuulimobilen nimeltään Maan ja taivaan välillä. Kolmen kerroksen korkuinen veistos syntyi kuuden kuukauden aikana, jolloin Karsten oli työllistettävänä taiteilijana. Hän haluaa tuottaa veistoksellaan iloa niin hääpareille kuin tuomituillekin. Jos teosta tarkastelee sen syntyhistorian tietäen, sitä voi pitää myös taiteilijan tinkimättömyyden symbolina ja monumenttina. Teoksen voi nähdä myös kunnianosoituksena ihmisille, jotka ovat joutuneet kestämään työllisyyspolitiikan määräämää elämänrytmiä: karenssi, kuusi kuukautta työtä, karenssi…

Karsten syntyi Duisburgissa Ruhrin alueella Saksassa. Alue on Euroopan suurin teollisuuskeskittymä. Hän liikkui nuoruudessaan vaihtoehtoliikkeissä, joiden piirissä siviilipalvelus ei riittänyt, vaan yleistä oli totaalikieltäytyminen. Myös Karsten teki niin. Hän ei halua myöskään tunnustaa tuhoa tuottaneita valtioiden rajoja, vaan puolustaa maailmankansalaisuutta. Suomeen Karsten saapui lähes 30 vuotta sitten. Ennen Jyväskylään muuttoa hän asui 17 vuotta Saarijärven Lannevedellä, keskellä metsää.

Taiteilijana Karsten tekee enimmäkseen sähkömoottorin avulla liikkuvia teoksia. Häntä voikin pitää Keski-Suomessa Unto Hämäläisen työn jatkajana. Harald Karstenin veistokset lähtevät aina henkilökohtaiselta tasolta, mutta päätyvät käsittelemään kaikille ihmisille yhteisiä asioita. Hänen veistostensa merkitykset avautuvat tutkimalla niiden symboliikkaa, nimiä ja materiaaleja. Mikään teoksissa ei ole sattumanvaraista!

Lähteet:

Hannu Castrén: 2000+. Keskisuomalaista kuvataidetta vuosituhannen vaihteessa. Alvar Aalto -seura. 2001.

http://www3.jkl.fi/kulttuuri/artografia/sydantaiteilijat.htm (Kesäkuu 2006).

Kirsti Vainio: Jyväskylän ja lähialueen julkisten veistosten ja muistomerkkien taustatietoja. 2001. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

 

Maan ja taivaan välillä

Maan ja taivaan välillä

Tekijä: Harald Karsten
Omistaja: valtio
Valmistumisvuosi: 2000
Materiaali: teräs, akryyli, valo, 850 x 500 cm
Sijainti: Jyväskylän oikeus- ja poliisitalo, Urhonkatu 1

  Sisältö: Elina Puranen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen