etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Kuvanveistäjä Eero Hiironen on tunnettu Ähtäristä Saudi-Arabiaan. Hän on toteuttanut lähes 50 julkista teosta sekä Suomessa että ulkomailla. Häntä kutsutaankin teräksen mestariksi. Ehkä tunnetuin Hiirosen teos on UNICEFin toivomuslähde Vaasassa, jota Danny Kaye oli paljastamassa. Hiironen on löytänyt aiheensa läheltä: inspiraation lähteenä on jo kolmenkymmenen vuoden ajan ollut hänelle tuttu ja läheinen oma kotijärvi, pikkuinen Savilampi Ähtärissä.

Hiironen onkin tutkinut pitkään veden olemusta usein kiillotetusta teräksestä valmistetuissa veistoksissaan. Pintakäsittely, jolla hän viimeistelee työnsä, tekee niistä paitsi erittäin kestäviä, myös ympäristöään heijastavia. Hiirosen mukaan heijastukset antavat kuvan vedestä ja sen liikkeestä. Hän on ajatellut, että maailmalla veistosten pinta nähdään Suomen puhtaiden järvien kuvana. Toinen Hiirosta koko hänen taiteilijauransa ajan kiinnostanut teema on liike. Lähtökohtana liikeen kuvaamiselle on ollut tutustuminen italialaisiin futuristeihin, ennen muuta Umberto Boccioneen ja Giacomo Ballaan. Jyväskylän hotelli- ja ravintolaoppilaitoksen pihalla sijaitsevan figuurikomposition voikin nähdä osana taiteilijan liikettä tutkivaa veistostuotantoa.

Lähteet:


Eero Hiironen 3.6. – 14.11.1999 Heijastuksia. Didrichsenin taidemuseo.

Keskisuomalainen 8.12.1979.

 

Figuurikompositio

Figuurikompositio

Tekijä: Eero Hiironen
Omistaja: Jyväskylän koulutuskuntayhtymä
Valmistumisvuosi: 1979
Materiaali: haponkestävä teräs, 290 cm
Sijainti: Hotelli- ja ravintolaoppilaitoksen piha,
Taulumäentie 45

  Sisältö: Elina Purhonen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen