etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Jyväskylä Seura tilasi työn Anne Alholta lahjana Jyväskylän kaupungille kaupungin 160-vuotisjuhlan kunniaksi. Ajatus Hippokselle sijoitettavasta taideteoksesta tuli kaupunkineuvos Jaakko Lovénilta. Hän toivoi, että veistoksen myötä Hippoksen alue kaunistuisi ja taideteoksen saaminen innostaisi pitämään aluetta kunnossa. Ympäristönkohentamissuunnitelma on muilta osin kesken.Veistoksen ovat rahoittaneet jyväskyläläiset liikelaitokset.

Kuvanveistäjä Anne Alhon (s. 1955) tuotannolle ominaisia piirteitä ovat rauta, ruoste, metalli, puu, kattohuopa, kupari, pronssi ja suuri koko. Hän yhdistelee materiaaleja yllättävästi ja esimerkiksi teräs ja pumpuli esiintyvät samassa työssä sulassa sovussa. Oleellisinta Alhon töissä on kuitenkin oivallus. Jokaisessa veistoksessa on idea, jota katsoja huomaa yhtäkkiä selvittävänsä. Jyväskyläläinen kuvanveistäjä Anne Alho uskoo, että ruostunut pelti tai harjateräs voi antaa muodon totuudelle ja kauneudelle siinä missä marmori tai pronssi. ”Koen vanhan pellin kauniina. Ruosteessa on mukana aika, se tavallaan konkretisoi ajan kulumisen. Ruostehan on palamista, hapettumista. Itse kukin tässä hapettuu koko ajan”

Lähteet:

Artografia - Sydänmaankuvia

Kirsti Vainio: Jyväskylän ja lähialueen julkisten veistosten ja muistomerkkien taustatietoja. 2001. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

 

Rondo

Rondo

Tekijä: Anne Alho
Omistaja: Jyväskylän kaupunki
Valmistumisvuosi: 1997
Materiaali: maalattu teräs
Sijainti: Hippos-halli, monitoimihallin edusta

  Sisältö: Elina Purhonen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen