etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Leikkivät pojat on ensimmäinen Jyväskylän kaupungin oma julkinen veistos. Veistoshankkeen alkuunpanijana oli Jyväskylän Taitelijaseura. Hyväksyessään seuran esityksen Pauli Koskisen veistoksen tilaamisesta kaupunki toivoi veistoksen lisäävän kehonkulttuurin vaalimista. Teos sijoitettiin alun perin Harjun urheilukentän pääportille, mutta se siirrettiin Puistotorille vuonna 2008 kaupungin taidetyöryhmän päätöksellä.

Veistos kuuluu taitelijan varhaiseen tuotantoon. Sen kipsiluonnos syntyi Koskisen vielä opiskellessa Taideakatemiassa viimeisellä luokalla, opettajanaan kuvanveistäjä Ben Renvall. Tämän mielestä teos, pronssisena ja suurempaan kokoon toteutettuna, somistaisi hauskasti urheilu- tai muuta puistoa. Veistoksessa kahdesta alastomasta nuorukaisesta toinen on juuri potkaisemassa palloa, kun toinen riistää sen häneltä. Teoksen on nähty symboloivan paitsi liikunnan aatetta myös sodanjälkeisiä ns. suuria ikäluokkia ja maan uudelleenrakentamiseen liittynyttä optimismia. Teos voidaan nähdä myös pienimuotoisena muunnelmana Wäinö Aaltosen kuuluisasta Paavo Nurmen patsaasta.

Kuvanveistäjä Pauli Koskinen (s. 1921) tunnetaan lähinnä realismia edustavista veistoksistaan, joissa on usein vertauskuvallinen sisältö. Hänen tuotantonsa koostuu pääasiassa sankarimuistomerkeistä, hautakivistä, muotokuvista ja mitaleista. Koskinen on toteuttanut useita julkisia teoksia erityisesti Keski-Suomeen ja Kymenlaaksoon. Koskisen materiaalit ovat pronssi, puu ja kivi.

Lähteet:

Artopolis: Taidetta Jyväskylän katukuvassa. CD-ROM. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

Simo Kotilainen: Jyväskylän julkiset veistokset. Taiteentutkimuksen proseminaari. Jyväskylän yliopisto 5.12.1978. (Saatavissa Jyväskylän kaupunginkirjastosta)

 

Leikkivät pojat

Leikkivät pojat

Tekijä: Pauli Koskinen
Omistaja: Jyväskylän kaupunki
Valmistumisvuosi: 1951
Materiaali: pronssi ja harmaa graniitti, 177 x 160 x 150 cm
Sijainti: Puistotori, Puistokatu 21

  Sisältö: Elina Puranen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Janet Hämäläinen ja Maija Pirinen. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen