etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Karhu sijoitettiin alun perin Kirkkopuiston Kauppakadun puoleiselle alueelle vuonna 1930, samanaikaisesti taiteilijan Neito-veistoksen kanssa. Karhu siirrettiin nykyiseen sijoituspaikkaansa Rajakadun varrelle silloisen Hongikon koulun pihaan vuonna 1964. Kaupungin toinen graniittikontio, kivityömies Kalle Keskisen veistämä karhupatsas, on sijoitettu Pitkäkadun vanhainkodin pihalle.

Teoksessa kiveen hakattu, luonnollista kokoa suurempi karhu seisoo varuillaan olevana luonnonkivellä. Jäljittääkseen teokseen karhun olemuksen taiteilija teki tutkimusmatkoja Korkeasaaren eläintarhaan ja valmisti useita pieniä karhuveistoksia puusta.

Oskari Raja-ahon (1899–1932) vain noin kymmenvuotisen taiteilijanuran alkuvuosille ovat tyypillisiä suhteellisen realistiset ja osin ekspressiiviset veistokset. Taideopintojen ja ulkomaanmatkojen myötä hän alkoi työstää teoksiaan kiveen ja samalla hänen tuotantonsa sai klassisempia ja tyyliteltyjä piirteitä. Raja-ahon tyypillisiä aiheita ovat lapset ja naisfiguurit. Veistosten lisäksi hän teki maalauksia, sisustustöitä ja kirjankuvituksia sekä suunnitteli julisteita.

Lähteet:

Artopolis: Taidetta Jyväskylän katukuvassa. CD-ROM. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

 
Teos on siirretty varastoon rakennuksen remontin vuoksi.Karhu

Tekijä: Oskari Raja-aho
Omistaja: Jyväskylän kaupunki
Valmistumisvuosi: 1930
Materiaali: graniitti
Sijainti: Rajakatu, ammatillisen opettajakorkeakoulun piha

  Sisältö: Elina Purhonen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen