etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Filosofian tohtori, professori Päivö Oksala (1907-1974) oli Jyväskylän tunnetuimpia kulttuurihenkilöitä. Hän vaikutti monin tavoin kotimaakuntansa sekä Jyväskylän yliopiston kehitykseen. Päivö Oksala oli mm. Jyväskylän kulttuuripäivien (Jyväskylän Kesä) perustaja ja yksi Alvar Aalto –museon alullepanijoista. Oksala oli ahkera ja ansiokas antiikin lyriikan suomentaja. Aloitteen Päivö Oksalan muistopatsaan hankkimisesta teki Jyväskylän Kesä. Perustettu kansalaistoimikunta tilasi työn Veikko Hirvimäeltä, joka oli jo saanut valtakunnallista mainetta eduskuntatalon lisärakennuksen veistoskilpailun yhtenä voittajana. Oksalan muistopatsaan työnimenä oli Tiede-Taide.

Veistos edustaa Hirvimäelle tyypillisiä horisontaalisia teoksia, joissa kiveen hakattu tai pronssiin valettu, useasta kappaleesta koottu tapahtuma tai ajatus saa näyttämökseen laattamaisen jalustan. Teoksen ideana on katkaistu muoto, joka kahtia jakautuneena lepää uhrialttarinomaisella jalustalla. Vastaavanlainen muotokieli toistuu Hirvimäen ehkä tunnetuimmassa teoksessa Kuningasajatus. Teoksen jalustaan on kaiverrettu ”Pro artibus humanis” eli inhimillisen tiedon puolesta, minkä edistämisen ja Oksalan elämäntyön symboli teos on.

Taidemaalarina aloittanut Veikko Hirvimäki (s. 1941) on sittemmin siirtynyt kuvanveistoon. Omaleimaisesti erilaisia materiaaleja yhdistävälle veistäjälle kivi on kuitenkin niistä tärkein. Informalismin inspiroimalle Hirvimäelle teosten lähtökohtana on luonto, sen kiertokulku ja vuodenaikojen vaihtelu. Veikko Hirvimäki tunnetaan paitsi pienoisveistoksistaan myös lukuisten julkisten veistosten tekijänä. Tunnetuin Veikko Hirvimäen julkinen veistos on Helsinkiin 1985 valmistunut kirjailija Mika Waltarin muistomerkki Kuningasajatus.

Lähteet:

Artopolis: Taidetta Jyväskylän katukuvassa. CD-ROM. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

Marketta Mäkinen: Veikko Hirvimäki. Ateena kustannus. 1987.

 

Päivö Oksalan muistomerkki, Pro Artibus Humanis

Päivö Oksalan muistomerkki,
Pro Artibus Humanis

Tekijä: Veikko Hirvimäki
Omistaja: Jyväskylän kaupunki
Valmistumisvuosi: 1982
Materiaali: musta graniitti
Sijainti: Alvar Aalto -museo, Alvar Aallon katu 7

  Sisältö: Elina Puranen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen