etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Jyväskylä Seura kaupunkineuvos Jaakko Lovénin johdolla laittoi alulle hankkeen julkisen veistoksen tilaamisesta Kain Tapperilta. Veistoshanke aloitettiin helmikuussa 2001. Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahasto myönsi hankkeeseen velvoittavan alkupanoksen vuonna 2001. Varat veistokseen oli tarkoitus kerätä puoliksi yrityksiltä ja puoliksi julkisyhteisöiltä, ja siinä myös onnistuttiin. Teos paljastettiin Jyväskylän kirkkopuistossa Lauantaina 20.9.2003. Avajaisissa paikalla oli arviolta 250 katsojaa.

Ennen Yö –veistosta Kain Tapper teki Saarijärvelle Tarmo Mannin muistoveistoksen mustasta graniitista. Materiaali tuntui taiteilijasta sopivalta myös uuteen veistokseen. Päätöksen uuden graniittiveistoksen teosta ratkaisi Muuramesta löytynyt harvinainen, iso musta graniittikappale. Kiveen porattiin alkumuoto syksyllä 2002. Talvella kivi siirrettiin Korpilahdelle Suomen Kivivalmisteen veistämöalueelle, ja työstäminen alkoi toden teolla. Tapper ei halunnut veistokselle jalustaa, mutta kiinni pysyvyyden takaamiseksi veistoksen alle on kuitenkin valettu näkymättömiin jäävä betonijalusta. Veistoksen tarkka sijoituspaikka oli tiedossa jo veistosta aloitettaessa. Tapperin mukaan paikan oli annettava tuoda teokseen oma viestinsä. Kirkkorakennuksen kanssa taiteilija ei halunnut lähteä kilpailemaan. Nyt kirkko ja veistos keskustelevat, eivätkä syö toinen toistansa. Muodoltaan Yö on kolmiomainen: muodon juuret kulkevat aina taiteilijan lapsuuden Varma-hevoseen asti. Yössä Tapper on ensimmäistä kertaa kokeillut aiemmin puuveistoksissa käyttämäänsä paikkatekniikkaa kiveen. Hän sahasi kivipaloja pois ja kiinnitti syntyneeseen koloon uuden palan kivitapeilla. Tapperin mukaan paikat tuovat kiveen eloa. Hän jätti veistoksen pintaan myös rosoja, sillä kiven on hengitettävä. ”En halunnut tappaa kiveä sileällä pinnalla”, taiteilija kertoo. Nimensä Yö on saanut Kainin veljeltä, kirjailija Harri Tapperilta.

Kain Tapperin (1930-2004) taiteen lähtökohtana oli aina luonto. Hänen tuotantonsa on jaettavissa muotoelementtien perusteella horisontaalisiin ja vertikaalisiin teoksiin. Lisäksi Tapper on tehnyt paljon kallioveistoksia ja reliefejä. Orgaaninen muoto ja taitava pinnan käsittely ovat yhdistäviä tekijöitä hänen tuotannossaan. Tapper on kertonut karttavansa julkisten veistosten tekemistä, koska ne pakottavat taiteilijan kompromisseihin. Hän kokee vapaat, liikuteltavat veistokset omimmaksi alueekseen. Suhde yleisöön on Tapperille tärkeä: ”Minulla on vain yksi päämäärä: tehdä niin hyvä taideteos, että ihminen tulisi iloiseksi.”

Lähteet:

Keskisuomalainen 21.9.2003.

Keskisuomalainen 18.9.2003.

 

Yö

Tekijä: Kain Tapper
Omistaja: Jyväskylän kaupunki
Valmistumisvuosi: 2003
Materiaali: musta graniitti
Sijainti: Kirkkopuisto

  Sisältö: Elina Purhonen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen