etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Kalevalaisen naisen muistomerkki edustaa Suomen kansalliseepoksen uustulkintaa. 1950-luku oli jälleenrakentamisen ja tulevaisuudenuskon aikaa ja äitiys oli arvossaan. Aloitteen veistoksen hankkimiseksi tekivät Jyväskylän Kalevalaiset naiset.

Essi Renwall on tunnettu erinomaisena muotokuvaajana ja häneltä on lukuisia äiti ja lapsi -aiheisia teoksia.

Kalevalainen nainen on ylpeä äiti, joka kohottaa lapsen korkealle sylissään ja antaa tälle runon ja musiikin, voiman ja henkisen pääoman kanteleen muodossa. Hauenleukaluinen kannel symboloi musiikkia ja sen myötä taiteen merkitystä lapsen kasvatuksessa.

Kuvanveistäjä Essi Renvall (1911–1979) teki monumentteja, piirustuksia ja mitaleja. Lapsimuotokuvistaan ja WSOY:lle tekemistään 30 kirjailijamuotokuvasta kuuluisaksi tullut kuvanveistäjä teki 1960-luvulla myös abstrakteja veistoksia.

Lähteet:

Artopolis: Taidetta Jyväskylän katukuvassa. CD-ROM. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

Simo Kotilainen: Jyväskylän julkiset veistokset. Taiteentutkimuksen proseminaari. Jyväskylän yliopisto 5.12.1978. (Saatavissa Jyväskylän kaupunginkirjastosta)

 

Kalevalainen nainen

Kalevalainen nainen

Tekijä: Essi Renvall
Omistaja: Jyväskylän kaupunki
Valmistumisvuosi: 1954
Materiaali: pronssi ja harmaa graniitti, 293 x 80 x 80 cm
Sijainti: Kirkkopuisto

  Sisältö: Elina Puranen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen