etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Vuonna 1992 maanpuolustusjärjestöt esittivät, että Jyväskylään hankittaisiin Suomen itsenäisyyden 75-vuotisjuhlavuoden kunniaksi muistomerkki sotiemme veteraaneille. Hanketta varten perustettiin toimikunta, jossa veteraani- ja reserviläisjärjestöjen lisäksi oli edustettuna Jyväskylän kaupunki. Veistoshankkeen rahoittivat Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän kaupunkiseurakunta sekä ortodoksinen seurakunta. Arkkitehti Erkki Kantosen suunnittelema muistomerkki paljastettiin 6.12.1992.

Muistomerkki koostuu rosopintaisesta, Korpilahden mustasta graniitista valmistetusta kivipaadesta ja seitsemästä pintakäsittelemättömästä teräspilarista sekä betonialustasta. Siihen on kiinnitetty pronssinen veteraanimerkki ja teksti ”Sotien 1939–1945 veteraaneille. Kiitos vapaudestamme”. Muistomerkin perusidea on, että se on tehty kovista, aikaa kestävistä materiaaleista, jotka symboloivat sodan kokeneita veteraaneja. Seitsemän teräspilaria kuvaa sotavuosien lukumäärää. Pilaririvistö voidaan tulkita myös vaikeasti ylitettäväksi esteeksi.

Lähteet:

Kirsti Vainio: Jyväskylän ja lähialueen julkisten veistosten ja muistomerkkien taustatietoja. 2001. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

 

Veteraanimuistomerkki

Veteraanimuistomerkki

Tekijä: Erkki Kantonen
Omistaja: Jyväskylän kaupunki
Valmistumisvuosi: 1992
Materiaali: graniitti, teräs, betoni
Sijainti: Kirkkopuisto
  Sisältö: Elina Purhonen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen