Taiteilijat









Toimi Kiviharju (1912–1975)
Taidegraafikko, taidemaalari
Teos

Puupiirtäjänä mainetta saanut Toimi Kiviharju tunnetaan ennen kaikkea informalistisista, värikylläisistä grafiikan lehdistään. Hän kehitti aivan oman tekniikkansa, jossa painolaattaa polttamalla ja laatalle kollaasimaisesti painomateriaaleja asettelemalla värisävyt ovat mahdollisimman syvät ja täyteläiset. Toimi Kiviharju oli myös toimelias järjestövaikuttaja ja monien luottamustoimien haltija; hän kuului muiden muassa Suomen Taiteilijaseuran hallitukseen, Suomen Taidegraafikot ry:n johtokuntaan sekä Työväen sivistysliiton taidetoimikuntaan.

Toimi Viljo Kiviharju syntyi huhtikuussa 1912 Miehikkälässä Kymenlaaksossa. Hänen vanhempansa olivat Anna (o.s. Heikkilä) ja Antton Kiviharju, joka oli ammatiltaan puutarhasuunnittelija.

Taideopintonsa Toimi Kiviharju aloitti vuonna 1934 Taideteollisuuskoulun iltakursseilla. Näistä kursseista rohkaistuneena hän jatkoi opiskelua Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa 1935–36. Kuten moni muukin ajan graafikonalku, hänkin oli perehtynyt linopiirrostekniikkaan alun perin omin päin.

Taideopintojensa jälkeen Kiviharju teki toistakymmentä opintomatkaa eri maihin, muiden muassa Ruotsiin ja Tanskaan, Ranskaan, Saksaan, Alankomaihin ja Italiaan sekä Neuvostoliittoon.

Toimi Kiviharju oli Aleksanteri Ahola-Valon ja Tapio Tapiovaaran ohella kolmas suhteellisen aktiivinen Tulenkantajat-lehden kuvittaja. Hänen grafiikkaansa ilmestyi lehdessä jo ennen taideopintojen aloittamista. Varsinkin varhaisimmissa töissä kaiverrusjälki on kuitenkin ylimalkainen ja karkea ja perspektiivin käsittelyssäkin on toivomisen varaa. Kaikkiaan Kiviharjun teoksia julkaistiin Tulenkantajat-lehdessä 40 kappaletta. Toisin kuin Ahola-Valolla ja Tapiovaaralla, hänen työnsä eivät koskeneet poliittisia kysymyksiä, vaan muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ne olivat novellien kuvituksia.

Kiviharjun teoksia oli ensi kerran näytteillä suomalaisen taiteen näyttelyssä Moskovassa. Grafiikan yhteisnäyttelyistä Kiviharju osallistui Suomen Taidegraafikoiden järjestämään katselmukseen Helsingissä huhtikuussa 1934 neljällä linopiirroksella. Myöhemmin samana vuonna hän oli mukana Moskovan – Riian näyttelyssä.

Sotavuodet kuitenkin varjostivat lupaavasti alkanutta taiteilijanuraa. Toimi Kiviharju oli mukana sekä talvisodassa että jatkosodassa ja pääsi keskittymään uudelleen taiteen tekemiseen vasta sotavuosien jälkeen.

Myöhemmin hän osallistui ahkerimmin Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton näyttelyihin ja Suomen Taidegraafikoiden näyttelyihin läpi 1940- ja 1960-luvun. Noihin aikoihin hän osallistui myös lukuisiin kansainvälisiin yhteisnäyttelyihin, muiden muassa Espanjassa 1957, Sveitsissä 1959–60 ja Romanian Bukarestissa sekä New Yorkissa 1971.

Ahkerasti näyttelyihin osallistunut taiteilija oli julkisuudessa sangen vaitonainen yksityiselämästään. Hän oli naimisissa kaksi kertaa; ensimmäinen puoliso oli Vivi Linnea Nurmi ja toinen Liisa Anita Asikainen. Vapaa-aikansa taiteilija vietti mielellään kalastaen tai moottoriurheilun ja jousiammunnan parissa.

Suomen Taidegraafikot ry:n kokoelmassa Kiviharjulta on 16 puupiirrosta, joista puolet on värillisiä. Niistä varhaisin on Tungosta vuodelta 1945, seitsemän teosta on 1950-luvulta ja loput 1960-luvulta. Puupiirrosten aiheet liikkuvat kotimaisissa kaupunki- ja luontonäkymissä, kuten Suvi-ilta (1961) ja Kurjet (1960). Muutama työ on saanut innoitusta ulkomaisilta opintomatkoilta: Ikkunani Pariisissa (1951), Kylä Cortinassa (1958).



Lähteet:

Anttonen, Erkki
Taidegrafiikka 1895-1950.
Teoksessa  Ars. Suomen Taide 5.1990.

Anttonen, Erkki,
Kansallista vai modernia. Taidegrafiikka osana 1930-luvun taidejärjestelmää.
Kuvataiteen keskusarkisto. Valtion taidemuseo, Helsinki 2006.

Suomen kuvataiteilijamatrikkeli
www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/henkilotiedot.asp?id=591

Taidemaalari Toimi Kiviharju 50-vuotias
H.S. 2.6.1962


Jyväskylän taidemuseon Holvi - Kauppakatu 23 - 40101 Jyväskylä - puh. (014) 266 4391 - taidemuseo[at]jkl.fi