Taiteilijat









Karoliina Otava (1901–1990)
Taidegraafikko, mainospiirtäjä, taideopettaja
Teos

Karoliina Otava (joka uransa alkuaikoina käytti nimeä Saimi Törmänen) oli yksi keskeisistä 1940-luvun kohopainograafikoistamme. Hän oli saanut monipuolisen opetuksen taiteen tekemiseen; kotimaan opinahjojen lisäksi hän opiskeli myös Pariisin maineikkaissa taidekouluissa. Hänen töitään oli esillä ensimmäistä kertaa jo vuonna 1925, mutta sen jälkeen hän keskittyi mainosalan kuvitustöihin ja myös sota-aika hidasti osaltaan taidegraafikon uran alkua. Sodan jälkeen Otava aloitti aktiivisemman grafiikan tekemisen ja jatkoi sitä pitkälle 1950-luvulle. Myöhemmällä iällään taiteilija teki vielä jonkin verran grafiikkaa, mutta pääasiassa hän keskittyi muotokuvamaalaukseen. Taitelijanuransa ohella Karoliina Otava teki pitkään töitä opettajana ja sai valtion taiteilijaeläkkeen vuonna 1981.

Saimi Karoliina syntyi oululaisen liikemies Antti ja rouva Edla (o.s. Sjöholm) Törmäsen perheeseen lokakuussa 1901. Pohjoisessa taideopintoja oli vaikea suorittaa, joten hän muutti Helsinkiin ja aloitti kahdeksantoistavuotiaana opiskelun Taideteollisessa keskuskoulussa.

Sieltä valmistuttuaan nuori taiteilija jatkoi opintoja Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa ja Helsingin yliopiston piirustussalissa 1925. Samana vuonna hän myös esiintyi ensimmäistä kertaa taiteilijana osallistumalla Suomen Taiteilijain näyttelyyn. Kuusi vuotta myöhemmin hän matkusti täydentämään opintojaan Pariisiin. Stipendi turvasi opinnot arvostetuissa Académie Colarossissa ja Académie de la Grande Chaumièressa.

Taiteilijanuransa alkuaikoina Karoliina Otava käytti nimeä Saimi Törmänen, mutta avioiduttuaan filosofian maisteri Taito Otavan kanssa hän otti käyttöön avioliitossa saamansa sukunimen sekä vaihtoi etunimensä Karoliinaksi. Perheeseen syntyi yksi tytär, Merja (1935) joka aikanaan valmistui Ateneumista koristetaiteilijaksi ja sai myöhemmin mainetta ja palkintoja nuortenkirjailijana.

Taiteen tekemisen rinnalla Karoliina Otava työskenteli vuodesta 1926 saakka lehtikuvittajana ja mainospiirtäjänä. Vuodesta 1938 eteenpäin hän teki työtä myös opettajana, ensin neljäntoista vuoden ajan Taideteollisessa oppilaitoksessa, jossa hän opetti kirjankuvitusta ja taittamista. Sen jälkeen hän opetti kuvaamataitoa Ebeneser-seminaarissa vuodesta 1954 vuoteen 1972.

Sota-aika hidasti omalta osaltaan Otavan mahdollisuuksia omistautua taiteen tekemiselle. Yhteydet ulkomaille olivat katkenneet, työtarvikkeita oli niukasti ja grafiikan opetus oli hyvin vähäistä. Työtilojakaan ei taiteilijoille ollut tarjolla. Työnsä ohella Otava täydensikin taideopintojaan heti mahdollisuuksien salliessa; monien muiden graafikoidemme tapaan hän kävi Aukusti Tuhkan taidegrafiikan kurssin 1947. Neljä vuotta myöhemmin hän matkusti vielä uudelleen ulkomaille opiskelemaan: vuonna 1951 hän opiskeli jo tutuksi tulleessa Pariisissa maalausta ja grafiikkaa Louis Calavaert-Brunin johdolla.

Karoliina Otava ei ollut ahkerimpia näyttelyissä kiertäjiä, mutta 1940- ja 50-luvuilla hänen teoksiaan oli esillä Suomen Taiteilijain näyttelyissä sekä Suomen Taideakatemian kolmivuotisnäyttelyssä. Niihin aikoihin hänen teoksensa kiersivät myös ulkomaisissa yhteisnäyttelyissä, muiden muassa Kiinassa (1955), Espanjassa (1957) ja Tshekkoslovakiassa, DDR;ssä, Unkarissa ja Länsi-Saksassa (1961). Erkki Anttonen nostaakin hänet 40-luvun keskeisten kohopainograafikoidemme joukkoon muiden muassa Vilho Askolan, Ina Collianderin, Erkki Tantun, Voitto Vikaisen sekä Toimi Kiviharjun ohella.

Suomen Taidegraafikoiden kokoelmassa Karoliina Otavalta on kahdeksan teosta 1940- ja 1950-lukujen taitteesta. Viisi niistä on kuivaneulatekniikalla tehtyä, loput kolme värillisiä puupiirroksia.



Lähteet:

Anttonen, Erkki
Taidegrafiikka 1895-1950.
Teoksessa Suomen taide 5. (1990)

Kokkonen, Taina
Kolmen naistaiteilijan grafiikkaa vuosilta 1930 1960.
Pro Gradu. Jyväskylä 1992.

Kuvataiteilijamatrikkeli
http://www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/henkilotiedot.asp?id=1059   





Jyväskylän taidemuseon Holvi - Kauppakatu 23 - 40101 Jyväskylä - puh. (014) 266 4391 - taidemuseo[at]jkl.fi