Taiteilijat









Hjalmar Hagelstam (1899–1941)
Opettaja, kuvittaja, graafikko, lavastaja, taidearvostelija

Teos 1
Teos 2
Teos 3

Vuosisadan vaihteessa syntynyt Hjalmar Hagelstam oli todellinen monitaituri. Taidegraafikon uransa ohella hän toimi myös mainos- ja pilapiirtäjänä, lavastajana, taidearvostelija ja muutamia vuosia myös Vapaan taidekoulun opettajana. Hänen varsinainen grafiikan tuotantonsa rajoittuu hyvin lyhyelle, vain nelisen vuotta kattavalle ajanjaksolle 1930-luvun alkuun, mutta hän ehti siitä huolimatta kiertää lukuisissa näyttelyissä sekä koti- että ulkomailla. Hagelstam kaatui Jatkosodan aikana Kannaksella syyskuussa 1941. 

Hjalmar Hagelstam syntyi Hyvinkäällä juuri ennen vuosisadan vaihdetta huhtikuussa 1899. Hänen vanhempansa olivat professori Jari Alarik Hagelstam ja Anna Eleonoora (o.s. Ehnrooth).

Hjalmar aloitti taideopintonsa Helsingin yliopiston piirustussalissa, jossa hän opiskeli vuosina 1918–1923. Viimeisen opiskeluvuotensa aikana nuori taiteilijanalku kävi myös Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulua, minkä jälkeen hän jatkoi taideopintojaan Pariisissa vielä neljän vuoden ajan.

Hagelstamin graafinen tuotanto rajoittuu tiettävästi vain muutaman vuoden ajalle, vuosille 1930–1934. Aluksi hän teki runsaasti kasvotutkielmia, joista osa on luonteelta voimakkaasti tyyliteltyjä. Ne perustuvat selkeisiin ja voimakkaisiin ääriviivoihin. Varjostusta ei ole käytetty, ainoastaan hiukset on yleensä piirretty tummiksi säännöllisin viivoin. Tällaisia teoksia ovat muiden muassa D’a-lal (1931), Tytönpää (1931) ja Sneggie, valkoinen koiranpentu (1932). Suuri osa hänen teoksistaan on myös tehty hänen varhaisempien maalaustensa pohjalta, esimerkiksi D’a-lal on ollut ensin olemassa maalauksena.

Hänen grafiikkaansa oli näyttelyissä esillä yhteensä 35 kertaa sen jälkeen kun hän debytoi Pariisissa 1925 ja seuraavana vuonna Helsingissä. Kansainvälisissä näyttelyissä esillä oli yhteensä yksitoista eri työtä.

Monipuolinen taiteilija toimi myös mainos- ja pilapiirtäjänä, lavastajana ja taidearvostelijana, ja hän oli myös suunnitellut abstraktit seinämaalaukset Bauhaus-henkiseen Fazerin kahvilaan vuonna 1930.

Vuosikymmenen lopulla (1938–1940) hän toimi myös opettajana Vapaassa taidekoulussa. Taidekoulu oli perustettu vastavoimaksi liian akateemiselle taideopetukselle; opettajiksi valittiin taiteilijoita jotka ymmärsivät Ranskassa vuosisadan vaihteen molemmin puolin syntyneitä taidesuuntauksia. Yksi koulun perustavista voimista, Maire Gullichsen on myöhemmin todennut, ettei Vapaan taidekoulun perustamisessa ollut kyse taideakatemian vastustamisesta, vaan vaihtoehdosta. Se oli ranskalaisen väritaiteen tuulahdus kansallismielisessä taideilmapiirissä.

Hjalmar Hagelstam kaatui Kannaksella Uusikirkon pitäjässä syyskuussa 1941. Hän oli tuolloin jo eronnut vaimostaan Kittystä (o.s. Fazer). Perheessä oli kaksi lasta.

Suomen Taidegraafikot ry:n kokoelmassa häneltä on seitsemän teosta, neljä niistä on viivasyövytyksiä, kaksi kuivaneuloja ja yksi pehmeäpohja. Teoksista varhaisimmat ovat mainittu D’a-Lal ja Mies ja nainen vuodelta 1931 ja myöhäisimmät omakuva Miehen pää ja Istuva mies vuodelta 1934.



Lähteet:

Anttonen, Erkki,
Kansallista vai modernia. Taidegrafiikka osana 1930-luvun taidejärjestelmää.
Kuvataiteen keskusarkisto. Valtion taidemuseo, Helsinki 2006.

Julia Donner
Sininen laulu. Suomen taiteiden tarina.
http://yle.fi/teema/sininenlaulu/artikkeli.php?id=148

Suomen kuvataiteilijamatrikkeli
(www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/henkilotiedot.asp?id=282)

Hanna Soininvaara
Moderni graafinen suunnittelu 1930-luvun mainosjulisteissa
Pro Gradu, Jyväskylän yliopisto 2001.






   









Jyväskylän taidemuseon Holvi - Kauppakatu 23 - 40101 Jyväskylä - puh. (014) 266 4391 - taidemuseo[at]jkl.fi