Taiteilijat









August Backman (1891–1974)
Taidemaalari, taidegraafikko
Teos



Johan August Backman syntyi jouluaattona 1891 Liljendalissa, ruotsinkielisellä itäisellä Uudellamaalla maanviljelijäperheeseen. Hän oli sekä graafikkona että maalarina itseoppinut; maalausta hän tosin opiskeli muutamaan otteeseen Vapaassa taidekoulussa 1930-luvulla, mutta grafiikkaa hän alkoi kokeilla itsekseen alan kirjojen innostamana. Backman eli itsekin maanviljelyksellä, ja useissa hänen taidettaan käsittelevissä lehtileikkeissä muistettiin mainita hänen aloittaneen maalaamisen ja grafiikan tekemisen ”vasta aikamiehenä”.  Myöhemmin 1930-luvun lopulla hän perehtyi tarkemmin syväpainomenetelmiin Reino Harstin yksityisoppilaana.


Ensimmäistä kertaa Backmanin töitä oli näytteillä Helsingissä 1935. Samana vuonna hän osallistui myös taidegraafikkojen yhteisnäyttelyyn Riiassa ja seuraavina vuosina olivat vuorossa Praha, Berliini, Kööpenhamina, Lontoo, Oslo ja Moskova. 


August Backmanin grafiikan aihepiiri jakautuu pääasiassa kahteen teemaan: keskiaikaisten kivikirkkojen kuviin ja maaseutumiljöötä kuvaaviin töihin. Ne hän maanviljelijänä tunsi hyvin. Lisäksi hän teki luonnonmaisemia ja idyllisiä pikkukaupunkinäkymiä sekä muutamia henkilö- ja eläinaiheita.
 Anttonen 2006, 346.  Suomen taidegraafikot ry:n kokoelmassa häneltä on viisi seesteistä, maaseutumiljöötä ja maaseudun töitä kuvaavaa teosta vuosilta 1932–1945. Töistä neljä on kuivaneulatöitä ja lisäksi joukossa on yksi viivasyövytys.

Valtaosa Backmanin grafiikasta on kuitenkin tehty akvatintamenetelmällä, jota on yksityiskohdissa täydennetty viivasyövytyksellä. Tyylillisesti hänen ilmaisunsa on realistista ja piirustustekniikkansa pikkutarkkaa, yksityiskohtaista. Kuvien pääansion on sanottu olleen vivahteikkaassa ja monisävyisessä valöörien käsittelyssä.


Vuonna 1960 Backman teki matkan Italiaan, ja sen tuomisina hänellä oli koko joukko impressionistiseen tyyliin maalattuja, pehmeästi sointuvia maisemia.

H.S. 5.2.1961.  Nämä vaikutteet näkyivät kuitenkin pääasiassa hänen maalauksissaan, grafiikan tunnelmat tulivat suomalaisesta maaseudusta.




Lähteet:

Anttonen, Erkki,
Kansallista vai modernia. Taidegrafiikka osana 1930-luvun taidejärjestelmää.
Kuvataiteen keskusarkisto. Valtion taidemuseo, Helsinki 2006.

Kuvataiteilijamatrikkeli
http://www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/fi/haku/ennen-vuotta-1900-syntyneet.html?artist=34&year=1900

Lehtileike H.S. 5.2.1961
August Backman.

Lehtileike H.S. 24.12.1961
August Backman.






Jyväskylän taidemuseon Holvi - Kauppakatu 23 - 40101 Jyväskylä - puh. (014) 266 4391 - taidemuseo[at]jkl.fi