Galleria Harmonian näyttelyt  Turun Taidegraafikot

5.4. - 6.5.2007Sirkku Ketola, Mielitietyt, 2006, serigrafia


Vuonna 1933 perustettu Turun Taidegraafikot on maamme ensimmäinen paikallinen graafikoiden yhdistys. Toiminnaltaan vireä yhdistys ylläpitää omaa työhuonetta ja näyttelytilaa, Aurajoen varrella sijaitsevaa Joella galleriaa. Kuluvana vuonna Turun Taidegraafikot ja Jyväskylän Grafiikkakeskus ovat päättäneet järjestää vaihtonäyttelyn. Turkulaiset esittäytyvät huhtikuussa Jyväskylässä ja toukokuun lopulla avautuu jyväskyläläisten graafikoiden näyttely Turussa.

Turun Taidegraafikoihin kuuluu tällä hetkellä runsaat 90 taiteilijaa, joista Galleria Harmoniassa pääsee tutustumaan yhdeksään graafikkoon.

Annika Dahlsten (s. 1975) on erikoistunut kivipiirrokseen. Hän pohtii sarjallisissa teoksissaan ruumiin muistia, kokemuksia, joita aistimme meille välittävät. Kuvastonsa hän lainaa kasvien maailmasta.

Tonja Goldblattia (s. 1977) kiinnostavat hauraat ja pienet asiat. Hän kaivertaa kuva-aiheensa - ihmiset, maisemat ja kukkaornamentit - vanhoihin ikkunalaseihin, jotka ripustetaan pokineen gallerian seinille.

Matti Helenius (s. 1951) on monipuolinen taidegraafikko. Hän tekee perinteistä metalligrafiikkaa mutta myös installaatioita, joissa hän hyödyntää erilaisia materiaaleja, vaikkapa tennispalloja. Jyväskylään hän tuo teoskokonaisuuden, jossa hän tutkii erilaisia käsimerkkejä.

Juha Joroa (s. 1957) askarruttaa valon ja varjon rinnakkaisuus, vastakkaisuus, toinen toistaan ruokkiva ja tuhoava vaikutus. Hän luo uusia valo-olosuhteita ja uutta aikakäsitettä liikkumalla "menneen ajan jäljillä", aikaa ja ajattomuutta eri menetelmin analysoimalla.

Sirkku Ketola (s. 1973) esittelee näyttelyssä valokuvapohjaisen teossarjansa Kiiltokuvat, joissa hän yhdistelee serigrafiaa ja vahaa. Kiiltokuvat ovat idealistisia kuvauksia siitä miten asioiden tulisi olla, niinpä Ketolan kuvissa poika voi kutoa ja tyttö ajaa moottoripyörää.

Markus Lampisen (s. 1977) puupiirrokset ovat kuvia juurettomuudesta, sen syistä ja seurauksista. Taiteilija kritisoi teoksissaan tämän ajan historian puutetta. Hänen mielestään tässä hetkessä ja päivän kerrallaan eläminen mitätöi menneen, mitätöiden samalla tulevaisuuden.

Laura Miettinen (s. 1968) tarkastelee luontokuviensa kautta ihmisyyttä. Hän näkee ottamansa maisemakuvat inhimillisten tunteiden näyttämöllisinä ilmentyminä. Miettinen käyttää teoksissaan pigmentinsiirto-menetelmää, joka tuo teoksiin rosoisuutta ja sattuvanvaraisuutta.

Veronika Ringbom (s. 1962) piirtää kuivaneulatöissään kursailemattomia ihmishahmoja tanssimassa, poseeraamassa, lepäämässä ja loikkimassa. Teosten tunnelma on intiimi ja eroottissävyinen villin humoristisella ja hilpeällä tavalla.

Hanna Tammi (s. 1965) kuvaa ympärillä olevaa elämää tarinan muodossa, arkitodellisuutta mielikuvitusmaailmassa, eläin- ja ihmishahmojen kautta. Teokset kertovat toiveista ja pelosta. unelmista ja kaipuusta.


Veronika Ringbom: Kraft, 2004, kuivaneula