Jyväskylän taidemuseo
H O L V I
nayttelyt | hakemisto | pääsivu


22.9.–19.11.

Kaarina Kaikkonen – installaatioita


Äiti, 1991. Naisten kengät, silakka

Näyttelyn teemana on ihminen, ja lähtökohtana oma äiti ja isä - taiteilijan vanhemmat. Miesten laskostetut puvuntakit ja paidat muistuttavat isästä, joka pukeutui aina, niin kalassa kuin peltotöissäkin ollessaan, tummaan pukuun ja valkoiseen paitaan. Tanssimisesta pitäneelle äidille kuuluneista korkokengistä on muotoutunut sydämiä. Installaatioiden lisäksi esillä on valokuvia taiteilijan aiemmista teoksista.

Kirkkopuistoon, kaupungintalon ja kirkon välissä olevaan lipputankorivistöön, syntyy suurikokoinen ulkoteos osana näyttelyä ja Valo on Jyväskylässä -tapahtumaa. Paikalliset ihmiset ovat osallistuneet teoksen rakentamiseen lahjoittamalla omia paitojaan. Hulmuavan paitateoksen lähtökohtana on tuuli. Työ on taiteilijallekin ainutlaatuinen, sillä ensimmäisen kerran hänen ulkoteoksensa valaistaan. Valaistus nostaa teoksen esiin myös pimenevissä syysilloissa. Teos julkistetaan torstaina 28.9. klo19 Valo on Jyväskylässä tapahtuman avajaisissa, ja se on esillä 22.10. saakka.

Kaarina Kaikkonen (s. 1952) valmistui Suomen Taideakatemian koulusta vuonna 1983 opiskeltuaan ensin lääketieteellistä fysiikkaa Kuopiossa. Taiteilija aloitti uransa maalaamalla, mutta nykyisin hän toimii veistäjänä rakentaen usein installaatioita käytetyistä materiaaleista. Teoksissa sekoittuu elementtejä niin maalaus- ja veistotaiteesta, tilataiteesta kuin arkkitehtuuristakin, ja ne sijoittuvat usein ulko- tai julkisiin tiloihin. Tila, tekniikka ja materiaalit kulkevat käsi kädessä.

Aiheet liikkuvat arkipäiväisistä teemoista uskonnollisiin ja edelleen poikkeaviin tapahtumiin, kuten luonnonkatastrofeihin. Katoavaisuus ja hetkellisyys ovat läsnä materiaaleissa ja toteutustavassa. Se mikä taiteilijalle saattoi alussa olla henkilökohtaista, saa mahdollisuuden kasvaa yhteisölliseksi kokemukseksi.

Miesten takeista koostui myös taiteilijan läpimurtoteos Tie. Kuva yli 3000 Helsingin Tuomiokirkon portaille levitetystä miesten puvuntakista levisi televisiouutisten välityksellä koteihin ja puhutti ihmisiä kesällä 2000. Teos johti osaltaan taiteen Suomi-palkinnon luovuttamiseen Kaikkoselle vuonna 2001. Hänen teoksiaan on ollut esillä maailman eri kolkilla. Kesällä 2006 hän on ollut mukana mm. Echigo Tsumari triennaalessa Japanissa, Biennaale Balticumissa Raumalla sekä Mäntän kuvataideviikoilla.

english

Kaarina Kaikkonen – installations


Mother, 1991. Shoes, herring

Kaarina Kaikkonen's (b. 1952) exhibition displays installations made of recycled materials, as well as documentary photos of earlier, now dismantled works. The main theme of the exhibition is the artist’s parents – mother and father. For instance, she has taken apart and reassembled objects belonging to her mother, such as shoes. The jackets, shirts and ties she uses are connected to her deceased father.

Kaikkonen will also create a new outdoor installation to the Church Park located in the city centre of Jyväskylä. Shirts will be arranged in a netlike structure attached to 16 flagpoles. The structure will resemble an extensive horizontal seascape. Thanks to the lightning experts her installation will be illuminated for the very first time. The installation is also part of the Light in Jyväskylä event, and it will be revealed on Thursday 28th of September at the opening of the event.


nayttelyt | hakemisto | pääsivu