Jyväskylän taidemuseo
H O L V I   alagalleria
nayttelyt | hakemisto | pääsivu


6.2.-2.3.2008

Anna Ruth: Maailman ympäri kahdeksassa päivässä - Autopiirustuksia rajan pinnasta


Maailman ympäri kahdeksassa päivässä on kokeellinen nykytaideprojekti, jossa ympäristöä on dokumentoitu ja taltioitu autopiirustusten avulla.

Ideana oli kartoittaa Suomi kahdeksassa päivässä kiertämällä maa mahdollisimman lähellä sen ulkorajoja. Kulkuvälineeksi matkan pituudesta, käytettävän ajan rajallisuudesta ja ennen kaikkea piirustustekniikasta johtuen valittiin auto. Katsojan samaistuminen prosessiin on helppo, sillä suomalaiset kokevat kotimaansa suurimmalta osin juuri autosta käsin.

Maailman ympäri kahdeksassa päivässä -projektin autopiirustukset ovatkin osa Suomea ja suomalaisia. Suomalainen tuntee maansa auton tärinän lävitse ja havaitsee erilaiset maisemat auton ikkunoiden ja peilien kautta. Ilmiö on luonnollisesti tuttu myös muualla maailmassa. Autopiirustus on samalla todistus erään aikakauden loppumetreistä. Vanhojen merikarttojen tapaan - hirviöineen ja merenneitoineen - tullaan myös autopiirustuksia tulevaisuudessa tutkimaan fossiilisten polttoaineiden aikakauden dokumentteina ja kannanottoina. Autot ovat jättäneet planeetallemme lähtemättömän jäljen.


Matka Suomen ympäri jaettiin kolmeenkymmeneenneljään etappiin. Ne valittiin pääasiassa välimatkojen ja kaupunkien tai taajamien mukaan. Lyhin taival oli 30 kilometriä pisimmän ollessa 220 kilometriä. Etapit oli suunniteltu etukäteen, mutta ne muuttuivat osittain matkan aikana käytännön syistä, esimerkiksi sääolosuhteiden takia. Päivittäin ajettujen jaksojen määrä vaihteli myös teiden kunnon mukaan. Päivämatka Itä-Suomen rajan kapeilla hiekkateillä oli huomattavasti lyhyempi kuin Etelä-Suomen asfalttipäällysteisillä valtateillä. Pisin ajopäivä kesti 17 tuntia ja 25 minuuttia, lyhyin kahdeksan ja puoli tuntia.

Maailman ympäri kahdeksassa päivässä -projekti julkaistaan kirjana helmikuussa 2008. Teos sisältää matkan kaikki autopiirustukset sekä valokuvat jokaisen etapin aloitus- ja päätepisteestä. Kirjan artikkelikirjoittajat ovat Anna Ruthin lisäksi kulttuurimaantieteilijä, FM, Hannu Linkola sekä Keski-Suomen läänintaiteilija, kuvataiteilija Hannu Castrén. Teoksen kustantaja on Mäntykustannus Oy.

Taideprojektin toteutukseen on saatu avustusta Keski-Suomen taidetoimikunnalta.

Annamme mielellämme lisätietoa taideprojektista

Anna Ruth
040 848 3952

Juho Jäppinen
040 563 7258

Oheisohjelma

Jyväskylän taidemuseon Holvi, Kauppakatu 23, puh. (014) 626 856
Museo avoinna ti–su klo 11­–18. Alagallerian näyttelyihin vapaa pääsy.


nayttelyt | hakemisto | pääsivu