Graphica Creativa


Graphica Creativa '05 Luova Grafiikka ry Näyttelyarkisto Taiteilijat Pro Graphica palkinto Julkaisut in english
Graphica Creativa

Taidegrafiikan juhlat
Luova Grafiikka ry:n puheenjohtaja Virve Liljan esipuhe

Kansainvälisen juryn valitsemat palkinnonsaajat:

I palkinto Eeva Tiisalalle, 2500 €/Jyväskylän kaupungin kulttuurilautakunta
II palkinto Anne Tammiselle, 1500 €/Jyväskylän maalaiskunta
III palkinto Hanna Oinoselle, 1000 €/Jyväskylän taidemuseo

Kunniamaininnan saivat Heli Kurunsaari, Hanna Tammi ja Jokke Saharinen.Suomen avoimet / Finnish Open (8.7. - 2.10. 2005)
SUOJA, Kilpisenkatu 8
Näyttelyyn valitut taiteilijat


Suomen avoimet -näyttely esittelee 39:n suomalaisen taidegraafikon uusinta tuotantoa. Avoimeen jurytettyyn näyttelyyn osallistui 192 taiteilijaa 780 teoksella. Juryyn kuuluivat taidegraafikot Virve Lilja, Jyrki Markkanen ja Vappu Johansson sekä Jyväskylän taidemuseon intendentti Jukka Partanen.

Näyttelyyn valittujen taiteilijoiden joukossa on niin nimekkäitä kuin uransa alkutaipaleellakin olevia suomalaisia taidegraafikoita. Tyyliltään ja tekniikaltaan rikkaan kokonaisuuden pääosassa on ihminen: ihmissuhdeverkostot ja -pelit, matkanteko ja arki, huumori, juurettomuus ja rauha sekä ihmiskehon kauneus.

Kansainvälinen palkintojury valitsee näyttelyn raha- ja tunnustuspalkinnon saajat, jotka julkistetaan avajaisissa 7.7.2005.Kaikkien näiden vuosien jälkeen / After All These Years (8.7. - 2.10. 2005)
HOLVI, Kauppakatu 23
Näyttelyyn kutsutut taiteilijat

Kaikkien näiden vuosien jälkeen -näyttely tuo Jyväskylään yhdeksän ulkomaista taiteilijaa, jotka muistetaan aikaisemmista triennaalinäyttelyistä. Luvassa on nostalgiaa ja jälleennäkemisen riemua. Monet esillä olevista taiteilijoista ovat jo iäkkäitä, mutta taiteellisesti edelleen aktiivisia.

Holvi on mestareiden areena. Taiteilijat kuten Norman Ackroyd (Iso-Britannia), Jiri Anderle (Tsekin tasavalta), Tetsuya Noda (Japani) ja P.G. Thelander (Ruotsi) ovat kukin olleet taidegrafiikan uranuurtajia omassa maassaan. Todellisen maailmankansalaisen näkökulmaa näyttelyssä edustavat Tokiossa asuva australialainen Wayne Crothers, Los Angelesissa tätä nykyä vaikuttava puolalainen Berenika Boberska ja New Yorkissa jo pitkään työskennellyt argentiinalainen Liliana Porter. Sen sijaan japanilaisen Ryoji Ikedan ja kuubalaisen Sandra Ramosin teoksissa näkyvät vahvat juuret oman maan kulttuuriin.

7 - A View from the North (8.7. - 2.10. 2005)
Keski-Suomen museo, Alvar Aallon katu 7

7 – A View from the North esittelee seitsemän pohjoismaalaisen naistaiteilijan töitä. Johanna Bogadottir ja Valgerdur Hauksdottir Islannista, Outi Heiskanen ja Ulla Virta Suomesta, Helmtrud Nyström ja Ulla Fries Ruotsista sekä Sonja Krohn Norjasta ovat kansainvälisesti tunnettuja ja tunnustettuja taiteilijoita.

Ryhmän taiteilijoille on yhteistä vahva kiinnostus vieraisiin kulttuureihin. He ovat matkustelleet eri mantereilla työskennellen ja etsien innoitusta alkuperäiskulttuureista samoin kuin omista pohjoismaisista juuristaan. Kaikilla seitsemällä taiteilijalla on samankaltainen tausta taidegrafiikan tekijöinä, mutta heidän työskentelytapansa ovat kehittyneet yksilöllisiin suuntiinsa. Tekniikoista löytyy niin maalausta, veistoa, piirustusta, valokuvausta, digitaalista mediaa, performansseja ja ääntä kuin installaatioitakin.

Nyt toista kertaa järjestettävä 7 – A View from the North -näyttely on aiemmin ollut esillä kesällä 2004 Pohjolan Talossa Reykjavikissa, Islannissa.Kuopukset / The Young Ones (8.7. - 28.8. 2005)
Erikoisnäyttely
HARMONIA, Hannikaisenkatu 39

Näyttelykokonaisuuden kuopusten töihin voi tutustua Galleria Harmoniassa. Esillä on teoksia taideopiskelijoilta Imatralta, Joensuusta, Lahdesta, Turusta ja Uusikaarlepyystä. Opiskelijat osallistuvat myös viikon pituiselle grafiikkakurssille, jonka opettajana toimii taiteilija Sandra Ramos.HOLVI, TAIKA-tila, Kauppakatu 23
Nonstop-työpajat

HOLVI, Kauppakatu 23
Yleisöopastukset

Jyväskylän taidemuseo