Suoraan sisältöön
Jyväskylän kaupunki

Kysymyspalsta: kysymys ja vastaus

[etusivu]

Kadut, puistot ja liikenne
Kysytty 9.12.2005 klo 14:39:01

Kysymys:
Lutakon "rantakatujen" nimet liittyvt ksittkseni alueen historiaan, eli viittaavat tavalla tai toisella vaneritehtaaseen tai vanerin valmistukseen. Vaneritori, Viilukuja ja Sorvaamo ovat itsestn selvi, mutta esimerkiksi oman kotikatuni nime on useammankin kerran ihmetelty (ja epilemtt samoin on kynyt ainakin Jontikan asukeille).

Siisp lytyisik nille maallikon sanavarastosta harvemmin lytyville kadunnimille selitykset:

Kiramo, Varppaaja, Laani, Purilas ja Jontikka.

Muistelen mys, ett tuo viimeksi mainittu olisi kaksimielisyydessn aiheuttanut jotain krhm nimi pohtineessa toimikunnassa.


Kysyjän tiedot:
Kysyjän nimi/nimimerkki: Varppaajan asukas
Sukupuoli: poika/mies
Ikä: 41-50
Kysyjän paikkakunta:

Vastattu: 19.12.2005

Vastaus:
Nimisttoimikunnan puheenjohtaja Erkki Fredrikson selvent nimien taustaa ja merkityksi:

Kiramo tarkoittaa tukkien maalle nostamiseen konstruoitua laitetta. Se nosti ernlaisen konevoimaisen ketjulaitteen avulla tukit maalle pinottavaksi.

Varppaaja on tukkilauttojen hinauksessa kytetty hyrylaiva. Varppaus tapahtui siten ett laivan varppiankkuri kuljetettiin phn ja sen jlkeen kiinnitettiin laiva keulastaan vaijerilla tukkilauttaan. Hyrykoneen kyttm varppikela laivan perosassa kelasi sitten ankkurivaijeria ja lautta liikkui.

Laani tarkoittaa puutavaran lastauspaikkaa tai kentt

Purilas on ohuehko puukapula, joka j jljelle kun tukista on sorvattu vaneriviilu.

Jontikka-sanalle tunnetaan parikin merkityst. Ensinnkin sill tarkoitetaan puunjalostustehtaan suppeassa ammattipiiriss englannin kielen jointliitt sanasta johdettua vaneriliitosta. Yleiskieless jontikka-sanalla on mys alatyylinen tarkoite. Arkikielen alatyylisten sanojen siistiytymist kuvastaa, ett tuon kadun asukkaat eivt ole viel alkaneet protestoida kadun nimen muuttamisen puolesta.


Vastaaja: Yhdyskuntatekniikka, asiakaspalvelu

[ sivun alkuun ]

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje