Suoraan sisältöön

Liity joukkoon! Vapaaehtoinen palokuntatoiminta on antoisaa yhdessšoloa ja fyysisesti vaativaa toimintaa. Katso lisšš: palokuntaan.fi

Keski-Suomen pelastuslaitos » Uutinen

Tiedote

Myrskypuuskia yli 20 m/s perjantain ja lauantain välisenä yönä

Päivitetty 26.10.2019 klo 08.45

Syvä matalapaine liikkuu perjantai-illan ja lauantain vastaisen yön aikana Etelä-Lapin yli itään. Matalapaineen keskuksen eteläpuolella lounaanpuoleinen tuuli voimistuu lännestä alkaen myrskypuuskiin. Keski-Suomessa puuskien ennustetaan olevan voimakkaammillaan puolen yön ja aamun välisenä aikana noin 22 m/s.

Tuulituhoja on jo syntynyt perjantaina kello 21 mennessä paikoin Pohjanmaan rannikolla ja Etelä-Pohjanmaan maakunnassa. Sähkökatkoista kärsi lännessä noin 9 000 asiakasta. Sähkökatkoja on odotettavissa lisää aamuun mennessä, kun myrskypuuskien vaikutusalue laajenee maan keskiosiin ja mahdollisesti Pohjois-Pohjanmaan eteläosaan sekä Kainuuseen.

Keski-Suomen pelastuslaitos seuraa tehostetusti myrskypuuskien vaikutuksia yön yli. Tieliikenteessä on tarpeen olla erityisen varovainen pimeänä aikana mahdollisten liikenne-esteiksi kaatuneiden puiden vuoksi.

Kello 23 mennessä myrskypuuskat ovat aiheuttaneet kolme pientä vahingontorjuntatehtävää Keski-Suomen pelastuslaitokselle, yksi Kyyjärvellä, Petäjävedellä ja Pihtiputaalla. Sähkökatkoja oli Kannonkoskella, Karstulassa, Kivijärvellä, Kyyjärvellä, Saarijärvellä ja Viitasaarella yhteensä noin 1 000 asiakkaalla.

Kello 24 menness√§ Keski-Suomen pelastuslaitokselle on tullut yhteens√§ kuusi vahingontorjuntateht√§v√§√§. S√§hk√∂tt√∂mien asiakkaiden m√§√§r√§ Keski-Suomessa oli kasvanut yhteens√§ 2 400 asiakkaaseen, joka jakaantui kunnittain seuraavasti: Jyv√§skyl√§ 241, J√§ms√§ 691, Kannonkoski 2, Karstula 189, Kivij√§rvi 8, Konnevesi 181, Kuhmoinen 66, Kyyj√§rvi 88, Multia 65, Saarij√§rvi 517, Viitasaari 517 ja √Ą√§nekoski 49. Tilanne muuttuu koko ajan.
Lähde: http://www.sahkokatkokartta.fi/#/nyt

Elenia Oy ilmoitti, että vikapartiot ovat joutuneet lopettamaan vikojen korjaukset Väätäiskylän alueella, koska pimeässä metsässä se ei ole tällä hetkellä enää turvallista. Vikoja rajataan mahdollisimman pieniksi alueiksi ja terveille alueille palautetaan sähköjä.

Heti puolenyön jälkeen tuli vahingontorjuntatehtävä kuusi kerroksisen kerrostalon kattopeltien irtoamisesta Jyväskylässä sekä tieto puun kaatumisesta sähkölinjoille Saarijärvellä.

Aamuyöllä yhden aikaan sähköttömien asiakkaiden määrä Keski-Suomessa oli lähes 4 000 ja koko Suomessa noin 40 000. Keski-Suomen kunnista sähkökatkoja ei ollut Hankasalmella, Keuruulla, Kinnulassa, Luhangassa, Pihtiputaalla eikä Uuraisilla. Eniten sähköttömiä asiakkaita puolestaan oli Saarijärvellä 950 ja Viitasaarella 833 sekä Jämsässä 546. Tuulennopeus puuskissa ei enää Keski-Suomen maakunnan alueella kasvanut.

Koska maastossa on yöllä säkkipimeää ja vaarallista, niin sähköverkolle aiheutuneiden vikojen korjaus käynnistyy varhain lauantaiaamuna.

***************
Keski-Suomen pelastuslaitoksen tietoon on lauantaiaamuun kello 8.30 mennessä ollut 21 tehtävää kaatuneista puista sekä yhdeksän muuta tehtävää, joista välillisesti osa myrskystä johtuvia. Yöllä on ollut pari hissistä pelastamista ja kolme laitevikaa, kun automaattisten paloilmoittimien vara-akut ovat ilmeisesti loppuneet sähkökatkon pitkittyessä.

Lauantaiaamuna vikojen korjaus on päässyt hyvään vauhtiin ja puuskatkin tyyntyneet jo alle 15 m/s. Kello 8.30 sähköttömien asiakkaiden määrä Keski-Suomessa oli 1 169. Arviot on, että suurimmalle osalle sähköt saadaan palautettua puoleen päivään mennessä.

Keski-Suomen pelastuslaitos
25.10.2019 klo 21.30

 
Palaa pelastuslaitoksen etusivulle

Copyright © Keski-Suomen pelastuslaitos 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta