Tehtävä museolla

Tilat ja välineet:
Aluksi tutustutaan museoalueen sepän työpajaan, sen keskeisiin välineisiin ahjoon, palkeisiin ja alasimeen sekä työkaluihin. Kuvitellaan pajan lämpötilaa ja valaistusta ahjon hehkuessa. Kuullostellaan ääniä, joita syntyy takomisesta; moukarointia, kilkutusta ja palkeiden puhinaa.

Sepän valmistamista esineistä voidaan koota pieni tilapäisnäyttely pajalle. Jos pajassa on ahdasta, näyttely voidaan sijoittaa myös päärakennukseen. Esimerkkejä metallisesineistä ovat viikate, sirppi, hevosenkenkä, puukko, sarana, takonaula, maitokannu, litran mitta ja aisakello. Jos museolle on koottu opetuskokoelma, jonka esineitä saa kosketella, kootaan näistä oma tutkimusnäyttely. Lisäksi voidaan katsoa valokuvia sepän työn eri vaiheista.

Työpajan voi järjestää museoalueen mahdollisissa opetustiloissa tai pihalle nostetun pöydän äärellä.

Tehtävään tarvittavat välineet ovat vanerialustat, piirustuspaperia ja kyniä, toisesta reunasta taivutettua läkkipeltisuikaletta, rautalankaa, peltisakset, tasapintaisia pihtejä taivuttamiseen, kolvi ja tinalankaa sauman liittämiseen.

Piparkakkupeltiä, jossa on valmiiksi reuna käännettynä saa tilattua osoitteesta:

Peltituote P. Tuominen, 06-4784711.

 

Tehtävä: Valmista piparkakkumuotti
Työpajassa valmistetaan läkkipellistä piparkakku-, pikkuleipä- tai sämpylämuotti. Materiaali on ohutta ja sitä on helppoa työstää. Työpajaan osallistuja suunnittelee itse muotin mallin, mutta työpajaohjaaja antaa neuvoja käytännön toteutuksessa. Kovin kapeita osia muottiin ei kannata suunnitella, koska sellaiset aiheuttavat taikinan palamisen.

Pajassa valmistetaan yksi muotti huolellisesti. Ensin piirretään muotista malli paperille. Luonnos tarkastetaan ja liian kapeat muodot muokataan uudelleen.

Seuraavaksi taivutetaan mallista luonnos rautalangasta ja harjoitellaan muodon syntymistä, sen mutkia ja kaaria. Samalla saadaan selville peltimateriaalin menekki. Rautalankakuvio mitataan tarkasti ja varataan saumanvara. Peltisuikale muottia varten leikataan peltisaksilla.

Peltisuikaletta taivutettaessa keskitytään taivuttamaan paksumpaa sivua, jossa on valmis taite, jolloin ohut reuna seuraa mukana. Jos taivutetaan ohuesta reunasta, saattaa paksu reuna jäädä teräväksi. Peltisuikaletta voi taivuttaa pöydänreunan, eripaksuisten kynien ym. muotojen avulla.

Suikaleen päät juotetaan kolvin avulla yhteen. Näin valmistui omaperäinen, itsesuunniteltu piparkakkumuotti.

Leipomismuotti on käyttöesine, jota työpajaan osallistuja voi myöhemmin käyttää ja muistella samalla museokäyntiään.

Tehtävämonisteet:
Tehtävät (pdf) - Lataa