Tehtävät museolla

Tilat ja välineet

Naisten jokapäiväistä työtä, ruoanlaittoa ja ruokailua käsitellään tässä työpajassa ensiksi. Tuvassa kerrotaan talonpoikaiset ruokailuajat. Havaintovälineiksi museon omista kokoelmista kootaan esille ruoanlaitto- ja kahvinkeittovälineistöä ja kattauksessa käytettyjä ruokailuastioista kuten pata, haahla, kolmijalka, savi- ja puulautasia sekä puulusikoita, kahviprännäri ja -mylly.

Seuraavaksi työpajassa esitellään kankaiden teossa tarvittavia työvälineitä, kuten rukki ja kangaspuut. Näytteille tuodaan myös muita pellavan ja villan käsittelyyn ja langan valmistukseen liittyviä esineitä kuten värttinä, pellavaharja ja rukinlapoja. Lisäksi hankitaan näytteeksi villaa ja pellavaa raaka-aineena sekä valmiita tuotteita; lankoja ja kankaita.

Jotta pellavaa ja villaa voidaan työpajassa tunnustella, varataan opetuskäyttöön raakavillaa ja pellavaa sekä villasta ja pellavasta tehtyjä vaatteita kuten villalapaset ja pellavaliina.  Myös karstaamiseen tarvitaan villaa ja karstat.

Lopuksi työpajassa käytetään kauluslautaa ja mahdollisuuksien mukaan mankeloidaan kivimankelilla. Kaulaamista voidaan harjoitella myös Pyykkipäivän touhut -työpajassa.

Työpajan työmuotoina ovat museoesineiden katselu ja tunnistaminen, materiaalien tunnustelu sekä muutamien työvälineiden käyttö. Erikoissanastoa käydään läpi esineiden avulla.

On muistettava, että museoesineitä ei käytetä harjoituksiin.


Tehtävä: karstaaminen
Tarvittavat välineet: villaa ja karstat

Karstausohje
Alakarstalle levitetään tasaisesti ohut kerros villaa siten, että leikattu pää on kohti karstan kahvaa. Karstaan ei kannata laittaa kerralla paljoa villaa. Villaa on sopivasti, kun karstan pohja kuultaa villan alta.

Alakarsta otetaan vasempaan käteen ja asetetaan vinosti vasemmalle polvelle. Oikea karsta asetetaan piikit alaspäin ja tuetaan etu- ja keskisormella karstan päältä. Karstaus tehdään kevyellä otteella. Karstoja ei tarvitse painaa toisiaan vasten.

Karstaus aloitetaan vetämällä oikealla karstalla vasemman karstan alareunasta ja edetään vähitellen vasemman karstan yläreunaan. Oikeaa karstaa viedään vasemman yli neljästä kuuteen kertaan. Sen jälkeen suoristuneet villat ovat tarttuneet molempiin karstoihin.

Villat siirretään kokonaan vasemmalle karstalle. Karstat asetetaan samansuuntaisesti kahvat itseen päin. Toista karstaa nostetaan ylöspäin, ja villat siirtyvät siihen. Karstausta jatketaan vaihtaen kuituja vuoroin oikealle ja vasemmalle karstalle kunnes kuidut näyttävät tasaisilta. Valmiiksi karstatut villat poistetaan siirtämällä ne karstalta toiselle kahteen kertaan.

Tehtävä: kaulaaminen ja mankelointi
Tarvittavat välineet: kaulauslauta ja -tukki, kivimankeli sekä pellavaliinoja tai lakanoita


KaulausohjeKaulauslaudalla harjoitellaan entisajan silittämistä. Silitettävä vaate kostutetaan vedellä ripsimällä vettä vesiastiasta puuvarvulla kankaan pinnalle. Jos silitettävä vaate on suuri lakana, se viikataan nelinkerroin. Jos vaate on kaulaustukin levyinen, sen voi kaulata yksinkertaisena.

Silitettävä vaate kääritään kaulaustukin ympärille tiiviisti silittäen kädellä rypyt suoriksi. Seuraavaksi siirrytään varsinaiseen kaulaukseen. Kaulauslauta asetetaan poikittain tukin päälle ja kaulauslaudalla pyöritellään tukkia yhdensuuntaisin liikkein painaen samalla sitä pöytää vasten. Tukki palautetaan toisella kädellä aina pyörityksen alkuun. Laudan paikkaa siirretään työn kuluessa niin, että käydään läpi koko kankaan leveys.

Kun tätä työvaihetta on tehty riittävästi, otettaan tukki pois kankaan sisältä. Lopuksi tukilla voidaan painaa vaaterulla, etenkin lakanat, kevyesti lyttyyn, jolloin se on valmiiksi laskoksilla säilytystä varten. Kuva: Pekka Helin Keski-Suomen museo

Mankelointi

Jos museolla on käytettävissä kivimankeli, voidaan näytösluontoisesti esitellä kivimankelin käyttöä.

Tehtävämonisteet:
Tehtävät (pdf) - Lataa