Tehtävät koululla

Koululla voidaan leikkiä samoja leikkejä, joita leikittiin museolla. Hippaleikit sopivat koulun pihalla leikittäviksi.  Seuraleikit sopivat sisätiloihinkin. Näistä leikeistä on selostukset kohdassa Tehtävät museolla.

KÄSITYÖ ja ÄIDINKIELI

Tehtävä: Ompele räsynukke
Nukkeleikit ovat olleet kautta aikojen tyttöjen suosimia. Ennen vanhaan ostolelut olivat harvinaisia. Nuketkin tehtiin itse kotona. Yksinkertaisimmillaan nukke oli pala kangasta kietaistuna puupalan ympärille. Yleisimpiä olivat niin sanotut räsynuket eli kankaasta tehdyt nuket. Koeta itse suunnitella ja toteuttaa nukke ilman valmista mallia.


Räsynukke on kotona tehty pula-aikana 1940-luvulla Tyyri Valjakalle. Vartalo- ja vaatekankaat ovat puuvillaa, hiukset pellavaa ja tossut nahkaa. Nuken alusvaatteet ovat vanhalta nukelta, joka oli tehty jo 1910-luvulla. Tyyri ompeli nukelle päällysvaatteet viisivuotiaana. Nukke oli Tyyrille erityisen rakas, parempi kuin kaupasta ostetut nuket. Kuva Pekka Helin Keski-Suomen museo.

Suunnittele ja piirrä yksinkertainen nuken kaava. Nukke on piirustuksessa kuin selällään kädet sivulla ja jalat suorana tai harallaan alaspäin. Voit ommella joko koko nuken yhtenäisenä kappaleena tai vartalon ja pään yhtenäisenä osana ja kädet ja jalat erikseen, jolloin nuken jäsenet ovat liikkuvammat.  Leikkaa kaavan avulla nuken vartalo, kädet ja jalat valkaisemattomasta lakanakankaasta tai muusta ihonväriksi sopivasta kankaasta. Muista lisätä kaavaan saumanvarat.

Tämän ohjeen mukaan tehdään nukke niin, että vartalo ja jäsenet ommellaan erikseen. Ompele vartalokappale jättämällä alareuna ompelematta, jotta voit sitä kautta täyttää nuken pään ja keskivartalon vanulla. Vanua on hyvä laittaa kohtuullisen pieniä määriä kerrallaan, ettei se jää möykkyiseksi nuken sisälle. Vanua voi sulloa esimerkiksi kynän tasaista päätä apuna käyttäen. Ompele täytön jälkeen vartalokappaleen alareuna kiinni. Ompele seuraavaksi kädet ja jalat samalla tavalla jättäen yksi reuna täyttöaukoksi. Täyttämisen jälkeen viimeinenkin reuna ommellaan kiinni.

Seuraavaksi kädet ja jalat liitetään vartaloon joko käsin tai ompelukoneella ommellen. Jos täytettä ei ole kovin paljon, onnistuu koneella ompeleminen helpommin kuin pulleita osia liitettäessä, jolloin käsin ompeleminen on parempi vaihtoehto. Nuken silmät ja suu ommellaan käsin värillisellä langalla. Hiukset tehdään villa- tai puuvillalangasta. Hiusten mallin voit valita mielesi mukaan. Hiusten pujottaminen kannattaa aloittaa otsalta edeten sivuille ja taaksepäin.

Nuken vaatteet tehdään kangastilkuista. Talonpoikaiseen asukokonaisuuteen kuuluivat naisilla paita, röijy, hame, esiliina ja huivi ja miehillä paita, housut ja liivi. Paidan voi tehdä yhdestä kankaan palasta, jonka keskelle leikataan pään aukko ja sivut muotoillaan hihoiksi.

Räsynuken hameeksi kelpaa nuken vartalon ympäri ylettyvä kangaskaistale, joka ommellaan yhdellä saumalla yhteen. Esiliinaksi riittää pieni tilkku, johon ommellaan esiliinan nauhat. Huivi on neliön mallinen tilkku, joka käännetään kolmioksi. Siistimmät vaatteet saat, jos huolittelet vaatteiden käänteet.


Tehtävä: Vertaa leikkejä ja leikkikaluja
Pohdi ja kirjoita pieni kirjoitus aiheesta, miten ja mistä materiaalista vanhat ja uudet lelut on tehty? Miten ne eroavat toisistaan? Millä leikittiin ”ennen leluja”.

Tehtävä: Rallattele leikinaloitusloruja
Lue leikkilukuja ja leikin aloitusloruja. Tutki niiden ominaisuuksia; rytmiä ja sanoja. Yritä painaa mieleen. Muistele kuulemiasi ja omissa leikeissä käyttämiäsi leikkilukuja ja kirjoita ne muistiin. Kirjoita lorun saatteeksi tiedot, milloin ja kuka opetti sinulle lorun. Keksi ja kirjoita uusi värssy itse. Kysy, mitä loruja vanhempasi muistavat ja kirjoita ne muistiin.

Jos ryhmässä on osallistujia eri kulttuureista, voidaan tutustua leikkiloruihin myös muilla kielillä ja pohtia niiden samanlaisuutta ja/tai erilaisuutta.

Harjoittele myös koulussa opiskeltavalla vieraalla kielellä ainakin yksi leikkiluku.

Tehtävämonisteet:
Tehtävät (pdf) - Lataa